Stipendium funkcionáři přiřkli vedle jiných i brněnské triatlonistce Vendule Frintové, odchovankyni badmintonových Jehnic Kristíně Gavnholtové, bývalé zápasnici Hellasu Brno Adéle Hanzlíčkové, dráhovému cyklistovi Pavlu Kelemenovi a také kuřimskému jachtaři Viktoru Teplému. „Pro mě je to super. Dostanou se mi do ruky peníze, které bych na závody a soustředění normálně neměla," raduje se dvacetiletá zápasnice Hanzlíčková z České u Brna.

Vyvolení pobírají od letošního listopadu měsíční gáži šest set dolarů, tedy zhruba třináct tisíc korun. Částku přitom obdrží pravidelně až do poslední kvalifikační soutěže na olympiádu v roce 2016. „Každá pomoc se počítá. Pokryje mi to tréninky. Peníze musím shánět i jinde, ale jsem za tu částku ohromně ráda," popisuje Gavnholtová, která žije a připravuje se v Dánsku.

Program Olympijská solidarita funguje už od roku 2002 a je hrazený z peněz Mezinárodního olympijského výboru.

Podpora je směřovaná pro olympijské naděje ve sportech, kde je taková její výše významná. V zastoupení jednotlivých odvětví mezi stipendisty tak převládají menší sporty. Věk sportovců nehraje roli. Nejde jen o peníze. Výbor nám pomáhá i s propagací a dalším sháněním sponzorů," pochvaluje si jachtař Teplý.

Na olympijskou přípravu mohou také žádat o jednorázový peněžní příspěvek na dopravu na kvalifikační soutěž ve výši pět tisíc dolarů, tedy asi sto deseti tisíc korun. „Pokud se nenominuju do Ria z mistrovství světa, tak příspěvek využiju," netají se Hanzlíčková. „Také si o něj zažádám. Ale můžu, až odstartuje olympijská kvalifikace. Začíná až v květnu příštího roku," přidává se Gavnholtová.

Účastníky vybral expertní tým Českého olympijského výboru na základě návrhu jednotlivých svazů. „Požádala jsem badmintonový svaz o pomoc při žádosti a vyhověl mi. Poté žádost předal olympijskému výboru," přibližuje Gavnholtová.

Do programu byla v minulosti zapojená například olympijská vítězka ve snowboardingu Eva Samková nebo držitelka bronzu z Londýna atletka Zuzana Hejnová.