Ospalému pomohla k ocenění vydařená premiéra v dlouhém triatlonu. V listopadu na Floridě obsadil třetí místo a jako první Čech na ironmanské distanci pokořil hranici osmi hodin (7:58:44).

"Ze začátku to byl rok neúspěchů, ale naštěstí po tréninkovém výpadku jsem si to ke konci vynahradil. Bohužel jsem se nekvalifikoval na mistrovství světa v půlironmanu, ale premiéra na ironmanských tratích mi to vynahradila a výsledek mluví sám za sebe. Byl bych asi poprvé trochu zklamaný, kdybych tentokrát anketu nevyhrál," uvedl Ospalý.

Sedmatřicetiletý závodník úspěšným debutem na Floridě stvrdil svůj přechod z olympijských tratí k těm delším. "Otevřela se mi vrátka do dalších let, i když olympijské tratě už definitivně opouštím. Cílem je další šampionát v půlironmanu a vyzkoušet si Havaj. A také se tam poprat o dobrý výsledek," naznačil, že by rád absolvoval nejslavnější ironmanský závod.

Ospalý dostal 681 hlasů, o 176 víc než čtyřicetiletý Vabroušek. Ten loni sbíral umístění v první desítce Ironmanů, jichž má už 73. K tomu vyhrál maraton a ultramaraton na 100 km na Antarktidě. Za to mu patří popatnácté za sebou ocenění Ironman roku, což je zároveň počet jeho havajských účastí.

Loňská vítězka ankety Frintová obdržela coby nejlepší žena 484 hlasů. V minulém roce získala bronz na evropském šampionátu na olympijských tratích.

Anketa Triatlonista roku 2013:

1. Ospalý (Ekol Brno) 681, 2. Vabroušek (Tri Life Zlín) 505, 3. Frintová (Ekol Brno) 484, 4. Erbenová (Rubena/Eleven) 465, 5. Čelůstka (Labe tri club) 433, 6. Švarc (Slavia VŠ Plzeň) 360, 7. Vodičková (Ekol Brno) 344, 8. Kubíček (Česká spořitelna/Specialized) 179, 9. Reedová-Zelenková 178, 10. Kočař (Ekol Brno) 115.

Vítězové jednotlivých kategorií:

Olympijský triatlon: Čelůstka - Frintová.
Ironman: Vabroušek - Reedová-Zelenková.
Terénní triatlon: Kubíček - Erbenová.
Duatlon: Debnar (Ekol Brno) - Vodičková.
Zimní triatlon: Jindra (Rubena/Eleven) - Erbenová.
Kvadriatlon: Roušavý (Severočeská stavební).
Trenér roku: Bílek.
Objev roku: Linduška (Vaněk Jindřichův Hradec).
Naděje roku: Řehula (Vaněk Jindřichův Hradec).
Akce roku: Czechman Pardubice.