V sobotu večer předvedli vrhači pražské Dukly vynikající výkony. Prvně jmenovaný hodil ve druhé sérii 89,73 metru. Tím si jednak vytvořil o 171 centimetrů osobní rekord, ale hlavně vybojoval stříbrnou medaili.

Svěřence Jana Železného porazil jen Němec Johannes Vetter, který nad českou jedničku vyhrál o pouhých 16 centimetrů. Výborně si vedl i druhý český finalista. Jeho oštěp dolétl nejdále na značku 88,32 a rovněž předvedl osobní maximum.

Tím korunoval obrovský úspěch české oštěpařské školy. Až čtvrtý skončil velký favorit, další Němec Thomas Röhler, ale výkonem 88,26 na skvělé svěřence Jana Železného ale nestačil.

Michaela Hrubá na halovém mistrovství republiky v Ostravě
Nechci být ve finále poslední, přeje si výškařka Michaela Hrubá

Mladičká výškařka Michaela Hrubá si splnila cíl tím, že neskončila ve finále poslední. Výkon 192 centimetrů jí stačil na předposlední 11. místo. „Finále bylo rychlé, ale já jsem si to užila. Mám toho ale ještě hodně před sebou,“ povídala devatenáctiletá skokanka.

Co jí chybělo k úspěchu na výšce vyrovnaného českého juniorského rekordu 195 centimetrů? „To je těžké říct. Bylo to finále mistrovství světa. S trenérem se podíváme na video a skoky si rozebereme,“ dodala atletka USK Praha.

Adam Sebastian Helcelet si v sobotu vedl mnohem lépe než v páteční první polovině desetiboje a z dvacátého místa vyšplhal s 8222 body až na osmou příčku.

Loučení s dráhovou atletikou nevyšlo podle představ Mo Farahovi. Britská vytrvalecká hvězda somálského původu skončila po zlatu v závodě na deset kilometrů na poloviční trati druhá. Mnohonásobný šampion neodolal nástupu vítězného Muktara Edrise z Etiopie.

Vítězslav Veselý
Z kvarteta oštěpařů vypadli Veselý a Jílek, postupem potěšili Holuša i Hrubá
Barbora Špotáková
Barbora Špotáková: Je skvělé, že nepatřím do starého harampádí