Nejvyšší cíle si z brněnského tria klade loni bronzové KP Brno. „Výsledky z minulé sezony zavazují, chceme je potvrdit, případně se je pokusit vylepšit,“ říká nový královopolský kouč David Zdeněk, který nahradil Mariana Svobodu.
Proměnou prošel i hráčský kádr, klub vsadil na trio velezkušených – Milenu Prokešovou, Editu Šujanovou a zmíněnou Burgrovou. „Kádr jsme výrazně obměnili, po domluvě s novým trenérem jsme omezili příliv zahraničních hráček, chceme se věnovat českým. Přivedli jsme možná ty nejzkušenější, co jsou na domácích palubovkách, ale i skupinu mladých, které mají vše před sebou, což je například rozehrávačka Gabriela Andělová,“ vysvětluje předseda klubu Richard Foltýn.

Brněnské trio v kostce

KP Brno
Loňská sezona: 3. místo
Nejvýraznější příchod: Ilona Burgrová
Největší ztráta: Stephanie Maddenová
Prognóza Rovnosti: 2. místo
Basket Žabiny Brno
Loňská sezona: 6. místo
Nejvýraznější příchod: Tea Buzovová
Největší ztráta: Kateřina Sedláková
Prognóza Rovnosti: 4. místo
MK Technic Brno
Loňská sezona: 11. místo
Nejvýraznější příchod: Angelika Miszkielová
Největší ztráta: Sára Krumpholcová
Prognóza Rovnosti: 11. místo


I proto není v plánu extrémní vytížení zkušené trojice. „Věk se zastavit nedá, ale holky pořád nejsou ve fázi, kdy by měly problém stíhat mladší, zvládnou to. Není náš cíl, aby hrály pořád čtyřicet minut,“ říká Zdeněk.


Vedle domácí soutěže a Českého poháru čeká Královopolanky i start v základní skupině EuroCupu s německým Wasserburgem, italskými Benátkami a švýcarským Fribourgem. „Věřím, že to bude velký přínos pro mladší hráčky. Máme v týmu potenciální reprezentantky, které mohou zaujmout nového trenéra národního týmu,“ zmiňuje Zdeněk, jehož svěřenky nastoupí na palubovce USK v sobotu v pět hodin odpoledne.

Martin Nečas.
Nečas v Carolině udivuje šéfy, Hájka má Yzerman rád


Medailové ambice nemají ani letos Žabiny, které loni skončily šesté, ale vyhrály Český pohár. „Chceme být mezi osmičkou, která hraje play-off. Startujeme také ve Středoevropské lize, pokud se v ní dostaneme do Final Four, bude to jen plus,“ naznačuje asistent trenéra Jan Bobrovský.


Svěřenkám kouče Viktora Pruši se v přípravě nebývale dařilo, vyhrály šest ze sedmi zápasů, padly jen s Piešťanskými Čajkami. V generálce porazily 59:58 MTK Budapešť. „Soupeři byli kvalitní a z našeho projevu jsem docela překvapená. I když odešlo hodně holek, sedlo si to a pokud budeme dál takto pracovat, sezona bude dobrá,“ věří reprezentantka Pavla Švrdlíková, která se po Barboře Kašpárkové stala novou kapitánkou.


Klubu se podařilo zažehnat i ekonomické nesnáze. „Rozešli jsme se s partnerem Handicapem, budeme mít víc sponzorů a díky městu Brnu jsme zabezpečení. Máme i nového spolupracovníka na marketing, věřím, že nám pomůže,“ říká Bobrovský.
Bez výraznějších změn v hráčském kádru vstupuje do sezony Technic. „Letos už zasáhne do hry Angelika Miszkielová, která loni neodehrála ani jeden zápas,“ vítá zpět oporu kapitánka Aneta Půlpánová. 

S Kometou trénoval obránce Barinka.
S Kometou trénoval obránce Barinka. Zbývá podpis smlouvy