Jak pyšný rodič se momentálně cítíte?

Absolutně nemám slov. Je to prostě pohádka, fantazie. Byli jsem v Londýně před osmi lety, když Lucka začínala. A teď hraje na největších kurtech. Že bude hrát semifinále je neskutečné.

Vaše dcera zápas ovládla hodně suverénně. Byl jste při čtvrtfinále nervózní, nebo jste podle vývoje postupně nabíral stále víc klidu?

Já jsem při jejích zápasech vždycky nervózní. Při jejích zápasech jsem zvyklý chodit, ale tady jsem nemohl. Musel jsem tady sedět jako špalek. (smích)

Lucie zatím prochází celým turnajem bez většího zaškobrtnutí a dokonce neztratila ani set. Jaké vítězství jste tipoval před zápasem?

Srovnala si to v hlavě. Viděl jsme už její předchozí utkání s Terezou Smitkovou a hrála úplně skvěle. Stejně jako teď.

Cítíte, že Lucie na turnaji každým zápasem roste?

Dostala do velké herní pohody. Popravdě, skoro ji nepoznávám s tím, co na kurtu předvádí. Mám obrovskou radost.

Bývalý kouč Šafářové oceňuje její mentální vyspělost

Brno – Jen málo lidí zná brněnskou tenistku Lucii Šafářovou po sportovní stránce tak jako on. A málokdo se tak zasloužil o její úspěšný vývoj, který vrcholí semifinálovou účastí ve Wimbledonu. Známý kouč Miroslav Štencl Šafářovou coby osobní kouč od roku 1997 pět let vedl. „Lucka zase předvádí sebevědomý tenis. Jako v jejich čtrnácti letech," usmál se čtyřiašedesátiletý tenisový expert.

Kvůli nabitému programu svých bývalých svěřenců a svěřenkyň získává dojmy hlavně z novin a internetu. Úspěchy Šafářové jej těší. Byť s výhradami. „Mám radost, že prolomila čtvrtfinálovou bariéru. I když jsem počítal, že se přes ni dostane trošku dřív," upozornil.

Nejde však o výraznou výtku. Sedmadvacetiletá Brňanka není zdaleka jediná, která si na největší úspěch kariéry počkala do pozdějších let. „Někomu to přijde dřív, někomu později. To je třeba i případ Jany Novotné. Asi začala víc pracovat, je mentálně vyspělejší," všiml si dlouholetý kouč československé a později české juniorské reprezentace.

Kvůli přetrvávajícímu tréninkovému vytížení Štencl viděl jen osmifinálový duel české dvojky proti kvalifikantce a krajance Tereze Smitkové. „Coby zkušená hráčka chytila začátek. Lucka udělala minimum nevynucených chyb," povídal Štencl, který u své bývalé svěřenky za celý zápas zaznamenal pouze tři dvojchyby a jednu nevynucenou chybu za celý zápas. „V jejím podání je to neskutečný výkon. Hrála šedesát centimetrů kolem lajn a nedala soupeřce šanci," pochválil Šafářovou.

Ta se na Wimbledonu rozjela úvodními výhrami, v nichž dvakrát uspěla až v tie-breaku. Dominiku Cibulkovou i Smitkovou pak přehrála suverénně. „Nejde o to, jestli byla vítězství přesvědčivá. Hráček, které tenis umí, je strašně moc. Každé vítězství ve dvou setech je velmi cenné," doplnil Štencl.