Tým převzal před měsícem a teď ho vede vostře sledované odvetě za loňské jednoznačné vítězství Češek vBratislavě. Už musel řešit inepříjemné záležitosti.

Jak se vám oznamovalo Lucii Šafářové, že nakonec nenastoupí?

Rozhodně stěžkým srdcem, protože Lucka je tady doma a moc se tu chtěla ukázat. Jiná možnost ale nebyla.

Proč?

Nechci riskovat, že by se zranila vážněji. Lepší je, když se teď vyléčí pořádně, a pak bude připravená do dalších bojů. Lucka ani nemůže hrát naplno, nedokáže se pořádně dostat pod míč. Cítí to při servisu.

Jak citelné oslabení její absence pro český tým bude?

Rozhodně velké, protože vloni vBratislavě Lucka prakticky rozhodla tím, že porazila vúvodu Hantuchovou. Ale všechny holky vypadají vtréninku dobře a já věřím, že to Petra Cetkovská zvládne.

Říkal jste, že pokud nebude hrát Hantuchová, tak jsou šance českého tým tak osmdesát na dvacet. Kolik je to bez Šafářové?

Podle mě tak šedesát pět na třicet pět.

Stále si myslíte, že Česko vyhraje 5:0?

Nemůžu říct ani nic jiného. To by vypadalo, jako že někomu znašeho týmu nevěřím. Je to ale jedno, kolik to bude. Jestli se rozhodne až vzávěrečné čtyřhře není podstatné. Důležité je, abychom vyhráli.

Vloni to bylo jednoznačné. Nehrozí, že vaše svěřenkyně Slovenky podcení?

Určitě ne. Holky samy vědí, jak to vloni bylo těžké. Tehdy byly ty zápasy vyrovnané, mohlo se to zhoupnout na druhou stranu.

Sledovali jste vtýdnu, jak se to vyvíjí se startem Hantuchové?

Nějak výrazněji jsme po tom nepátrali. Jen jsme viděli, že tu není a samozřejmě čteme noviny. Mohla se však každou chvilku objevit, takže na to jsme nějak nedávalipozor.

Vedete tým složený se samých pěkných dam. Je to obtížné?

Je to příjemné (smích). Ale taky je stím spousta starostí a je to velká zodpovědnost.

 

Tým očima Petra Pály

Největší vtipálek. Podle českého kapitána jednoznačně Iveta Benešová. „Vyhledává různé srandovní konflikty. Je to takový smíšek týmů,“ popisuje věčně dobře naloženou a usměvavou tenistku.

Největší dříč. Kapitán si nestěžuje na nikoho. Hodně dává tréninkům hlavně Lucie Šafářová. „Ta nic nevynechá, ale všechny holky trénují pořádně,“ dodává.

Největší spáč. Na snídani chodí všechny včas, nikdo se vposteli nevyvaluje. „To spíš já mám problémy se vstáváním,“ přiznává.

Ranní ptáče. Brzké vstávání je dané itím, že si hráčky po návratu zAustrálie zvykají na evropský čas. „Posunuté to má hlavně Květa Peschkeová, takže chodí trénovat brzo,“ líčíPála.

Největší jedlík. Nehledejte ho mezi tenistkami. Nejvíc si přidává vyplétač raket Richard Šodek. „Ale taková Iveta Benešová si po večeři ráda dává dortíček jako dezert,“ prozradil český kapitán.