Jednatřicetiletá plavkyně brněnské Komety Pechanová se držela v elitní desítce prakticky celý závod. V závěru pátého z šesti okruhů však nezachytila nástup pětice plavkyň, mezi nimiž se rozhodovalo o medailích.

Pro zlato po téměř dvou hodinách plavání dohmátla Risztovová, jež drtivou většinu závodu odtáhla a v posledním okruhu si vypracovala několikasekundový náskok. V závěru se sice na šestadvacetiletou Maďarku dotáhla Američanka Haley Andersonová, ale Risztovová jejímu ataku odolala a zvítězila s náskokem čtyř desetin sekundy.
Třetí byla mistryně Evropy Martina Grimaldiová z Itálie, medaile nezbyla na domácí favoritku Kerry-Anne Payneovou.

Dvojnásobná medailistka z loňského mistrovství Evropy Pechanová v části závěrečného okruhu vedla skupinu pronásledovatelek a útočila tak na šesté místo, v úplném závěru ji však ještě tři soupeřky předstihly. Na vítězku ztratila minutu a čtvrt.

Nečekaná šampionka Risztovová se zúčastnila v bazénovém plavání už her v Sydney a v Aténách a na MS 2003 v Barceloně získala tři stříbra. V roce 2005 ukončila kariéru, ale čtyři roky nato se vrátila už jako specialistka na dálkové plavání.

Muži absolvují svůj olympijský závod v pátek.