VYBERTE SI REGION

Pechanová: Dřív bych skákala radostí, teď vnímám postup na olympiádu vnitřně

Brno /ROZHOVOR/ – Podařil se jí kousek, který mnoho sportovců na světě ne. Dálková plavkyně Jana Pechanová z brněnské Komety si vybojovala čtvrtou účast na letních olympijských hrách. V kvalifikačním závodě do brazilského Ria de Janeiro skončila na desetikilometrové trati třináctá. V redukovaném pořadí zemí postoupila na olympiádu jako desátá a byla nejlepší Evropanka. „Před startem mě dojalo, že jsem zase mezi holkami. Jsem zpět ve špičce," těší pětatřicetiletou plavkyni, která se vrátila po rok a půl dlouhé mateřské dovolené.

26.6.2016
SDÍLEJ:

Jana Pechanová.Foto: GetPhoto/Mar­tin Sidorják

Pechanová: Dřív bych skákala radostí, teď vnímám postup na olympiádu vnitřně

V Setúbalu jste vyhrála závod Světového poháru. Nyní jste si tam zajistila účast na olympiádě. Jde o vaše oblíbené místo?

Vzpomínky na to prostředí mám kladné. Kvalifikace se sice plavala na úplném jiném místě než tenkrát Světový pohár. Ale proč ne? Setúbal mi asi přináší štěstí. (culí se)

Kvalifikace do Ria byla o jednom závodě. Cítila jste nervozitu?

Závod je výjimečný, že se plave jednou za čtyři roky a jen kvůli olympiádě. Bylo vidět, že je to náročné a napjaté i před samotným závodem. I když jsem vzhlížela ke kvalifikaci s nadhledem, protože jsem si olympiádu vybojovala víckrát. Teď šlo jen o třešničku navíc.

Zvolila jste správné tempo a rozvržení sil?

Přišlo mi, že tak tvrdý závod jsem ještě neplavala. Možná za to mohl výpadek kvůli mateřské dovolené, nebo že jsem neobjížděla nejlépe obsazené podniky. Plavaly jsme na šest kol a první tři jsme byly ve skupině. V pátém kole se začala trhat a já měla štěstí, že jsem si toho všimla. Sjela jsem balík přede mnou, ale holky do toho zase koply. Jen jsem věděla, že už musím udržet svou pozici. V redukovaném pořadí jsem byla desátá a brala první evropské místo.

Berete start na čtvrtých olympijských hrách po sobě jako zadostiučinění?

Čím jsem starší, radost vstřebávám jinak. Vnímám to spíš vnitřně než navenek. Dřív bych možná skákala radostí jako při první nebo druhé olympiádě.

Už přemýšlíte, jaký výsledek v Riu vás potěší?

Startuje nás pětadvacet. Není to moc, ale závod bude těžký. Vylepšení Pekingu, tedy osmé místo, bude super. Chci, abych měla pořádnou přípravu. Musím teď měsíc a půl naplno trénovat. Za čtrnáct dní na evropském šampionátu si vyzkouším další desítku, tedy dvouhodinový závod v moři.

Co vás láká v Brazílii?

Těším se, že většinu olympiády budu přímo v Riu. Zbude čas na to si projít olympijskou vesnici v klidu. Chci se podívat na závody horských kol. Navštívila jsem je při olympiádě v Londýně a chci je vidět ještě jednou. (usmívá se)

V nedávném rozhovoru jste uvedla, že dcera ukazuje na letadla a ptá se, jestli jimi létáte. Hlásí, že poletíte do Ria?

Už pochopila, že pojedu na olympiádu a vždycky říká: Tamhle je letadlo, tím pojedeš? Bere to jako můj dopravní prostředek. (usmívá se) Rodina mě hodně podporuje. Ještě měsíc a půl nebo dva pojedeme v režimu jako doteď. Dcera to podle mě zvládne levou zadní. Problém, že se ji bude stýskat, nebude až tak velký. Hlavně dnes není komunikace vůbec složitá, uvidíme se třeba na obrazovce přes počítač.

Olympijské účasti
·19. místo v Aténách 2004, 800 metrů volný způsob
·8. místo v Pekingu 2008, závod na deset kilometrů
·9. místo v Londýně 2012, závod na deset kilometrů

Autor: Petr Musil

26.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies