Nad Riem se po několika chladných dnech opět ukázalo sluníčko a teploty se dostaly ke třicet stupňům Celsia. Pechanová horko nevnímala, snažila se bojovat o každé místo." Spíš mi bylo chladno, ale užila jsem si to," prohlásila.

"Možná to byl poslední závod kariéry, možná ne. Rozhodovat se budu v průběhu příští sezony," upřesnila své původní plány.

Ve startovní listině byla v 35 letech nejstarší. I proto brala své umístění a výkon s nadhledem. Už dostat se do Ria byl pro matku tříleté Pavlínky velký úspěch a splněný sen. "S trenérem si mě ještě nepletou, tvářím se, že mám všechno na háku. Nevnímala jsem, že jsem nejstarší. Bylo ale příjemné od rozhodčích, že mi přáli hodně štěstí, když mě tady viděli," řekla s úsměvem.

Závod byl náročný kvůli vlnám a měnícím se proudům. "Vůbec se neplavalo v klasickém balíku, ale po většinu času jsme plavaly v lajně," uvedla Pechanová.

Zpočátku na soupeřky nestačila, v průběhu závodu se jim ale přiblížila. "Hodnotím to pozitivně, že jsem to nevypustila, nenechala je ujet a pořád jsem bojovala. Ve finiši jsem už ale neměla sílu, navíc cíl byl špatně vidět," popisovala.

Rio bude opouštět s pozitivními vzpomínkami, vždyť ani nervozitou před startem moc netrpěla. "Ale radši jsem se na telefon nedívala, co se děje doma," pousmála se.

V Brazílii se jí líbilo i proto, že si užila českou olympijskou partu. "Sundám plavky, vezmu kraťasy a triko a půjdu fandit dalším sportovcům," plánovala.

Chystá i turistiku. "Půjdu se podívat na Ježíše, hned jak se dám do kupy," uvedla.

A dá si také brazilský národní nápoj caipirinhu. "Ještě jsem ji neměla," podotkla.

Myšlenky na závod v moři v Tokiu za čtyři roky už nemá. "Bude tam určitě hezky. Ale to nevím, co by se muselo stát, abych začala plavat na Tokio. I když plány jsou od toho, aby se měnily," rozesmála. se.