Jak došlo k vašemu přestupu do Francie?

V létě 2011 jsem dostal nějaké nabídky, ale rozhodl jsem se zůstat doma a pokračovat v započaté práci v Prostějově. Zlomový moment nastal po telefonátu mého kamaráda Šimáčka, který tehdy nastupoval v Rouenu. I když jsem zpočátku váhal, nakonec jsem nabídku přijal a využil šance podívat se do světa.

Jak hodnotíte tamní úroveň inline hokeje?

Je velmi dobrá. Z velké části i zásluhou cizinců. Hrají tu hráči ze Spojených států amerických. Junior Cadiz je právem považovaný za jednoho z nejlepších hráčů v tomto sportu. V lize jsou i mistři světa z Kanady, svoji kvalitu mají i místní hráči.

Liší se nějak a případně v čem popularita inline hokeje oproti České republice?

Ve Francii je daleko víc populárnější. Asi se na tom podepisuje i délka sezony, která startuje v září a končí v květnu. V České republice se naopak všechny zápasy musí stihnout za dva měsíce, hraje se na zimních stadionech, až roztaje led, a za diváka se počítá i strojník, vrátný a rodinný přítel, abychom se dostali aspoň k číslu deset. Naopak francouzské kluby mají své vlastní prostory. Buď přímo svůj stadion pouze na inline hokej, nebo mají k dispozici aspoň vyhovující tělocvičnu. Navíc na zápasy chodí i dvě stovky diváků.

Vedle hraní také stíháte ještě trénovat. Koho máte v klubu na starosti?

Věnoval jsem se práci s mládeží už v České republice a bavila mě, proto jsem chtěl něco podobného dělat i nyní. Vedu mládež v klubu, jež zahrnuje čtyři kategorie od přípravky až po juniory.

Co se snažíte převést z české hokejové školy do té francouzské?

Téměř všechno. Ze začátku na mě koukali při některých cvičeních s údivem, protože něco podobného asi nikdy nedělali. Teď už s nimi nemám problém, rychle se adaptovali.

Baví vás víc hraní, nebo trenéřina?

Ani bez jednoho se neobejdu. Dokud to půjde, budu dělat obojí.

Jak jste na tom s francouzštinou?

Používám hlavně angličtinu, kterou jsem oprášil z dob střední školy. Domluvím se, případně používám ruce a nohy. (smích) Přítelkyně mi dovezla učebnici francouzštiny. Třeba na úřadě totiž mám problém.

Čím vás Francie oslovila v běžném životě?

Vše se točí kolem hokeje, takže na cestování mi nezbývá moc času. Chci to napravit.

Plánujete se ještě někdy vrátit i k lednímu hokeji?

Nikdy jsem ho úplně nezavrhl a ani to neudělám, jen jsem vyměnil kovový nůž za kolečka. Momentálně je můj koníček i pracovní náplň inline hokej.

Patrik Šebek

* v minulosti oblékal dres brněnské Komety i Techniky

* dvojnásobný mistr světa v inline hokeji

* inline hokej hrával i ve Španělsku, od roku 2012 hájí barvy francouzského Rouenu