Devětadvacetiletá Veselá zažívá životní sezonu. Poprvé v kariéře jela mistrovství Evropy i světa, které absolvovala minulý týden v Norsku. Podruhé letos brala stříbro na mistrovství republiky. „Doufám, že už se budu jenom zlepšovat. Ve skoro třiceti letech jsem nasbírala nějaké zkušenosti, zbavila jsem se záležitostí, jako je škola, a mám práci, kterou si řídím podle tréninků. Kolo je pro mě na prvním místě," sděluje Veselá, která pracuje v cyklistickém obchodě v Brně.

Lucie Veselá
Narozena: 17. dubna 1985
Disciplína: cross country na horském kole, sprint eliminator, enduro
Kategorie: Elite
Výška/váha: 164 centimetrů/60 kilogramů
Největší úspěchy: 2× 2. místo na mistrovství ČR (2014, 2012), 3. místo na mistrovství ČR (2013) – vše cross country, 3. místo na mistrovství ČR v cross country štafet (2013), 3. místo na mistrovství ČR ve fourcrossu (2012), několikanásobná medailistka z akademických mistrovství ČR v cross country i na silnici, 13. místo na mistrovství světa ve sprintu (2014).

Na světovém šampionátu v Norsku se blýskla parádním třináctým místem ve sprintu eliminator. Na trati v olympijském Lillehammeru. „Někdo to tak asi brát nebude, ale pro mě je třinácté místo úspěch. Letos poprvé mi závod trošku vyšel, i když jsem v prvním stoupání udělala zásadní chybu. Na postup dál bych asi stejně neměla," uznává absolventka Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Sprinterské klání na horském kole stále platí za novinku a Veselou baví. „Je to něco jiného než klasické cross country. Sprinty mi pomáhají i jako součást tréninku, zlepšuji se v rychlosti. Když v nich uděláte chybu, už ji nenapravíte," podotýká česká reprezentantka. Specializovat se na vyřazovací závody nechce. „Sprinty stejně jako v lyžování přilákají diváky, ale stavím hlavně na cross country, což je olympijská disciplína," hlásí.

V tom obsadila na mistrovství světa v norském Hafjellu až 52. příčku. „Závod se mi docela povedl, i když umístění se mi nelíbí. V posledním okruhu jsem prorazila kolo a dvakrát jsem musela stát v depu. Ztratila jsem tak sedm pozic a věřila jsem si na dvě závodnice před sebou," mrzí bikerku, jež žije ve Vojkovicích.

Nervozita ji na premiérovém šampionátu nesvazovala. „Mistrovství světa je jiný závod než světový pohár, ale pro mě bylo psychicky stejné, jelikož nejsem adeptka na medaili. Pro mě byl úspěch se na mistrovství dostat, protože jede omezený počet závodníků a nominuje je trenér. Na světový pohár můžu jet klidně sama za sebe, když mám vyjeté body," porovnává Veselá.

Seriál Světového poháru pravidelně objíždí pátou sezonu, přitom se na světový i evropský šampionát dostala poprvé. „Většinou sama sebe podceňuji, ale mistrovství mě psychicky nakopla do dalších tréninků. Cítím, že to jde. Spousta bab ve třiceti teprve začala závodit a ve čtyřiceti vítězí," vyhlíží. „Ale kolo není jen o dřině. Závody stojí velké peníze a musí se sejít také štěstí a zdraví," upozorňuje.

Za dva roky se uskuteční olympijské hry v Rio de Ja-neiru, ale ty zatím neřeší. „Pořád jsem na čtvrté páté pozici mezi českými holkami. Do Ria pojedou nanejvýš dvě a zatím máme vyjeté jedno místo. Katka Nash mě stále porazí i s prstem v nose. Překonat Terezu Huříkovou pro mě nemusí být nedosažitelný cíl, ale na férovku jsem ji ještě neporazila. Uvidíme," dodává Veselá.