Jaké byly námluvy s Královým Polem?

Přišlo s jednou z nejlepších nabídek v naší lize. Měla jsem jich víc, ve hře byl i můj rodný Hradec Králové, který má vynikající tým, ale bohužel chce hrát jen českou soutěž. Měla jsem chuť zahrát si ještě evropskou, takže jsem se ke Královu Poli přiklonila kvůli EuroCupu.

Proč jste odešla z USK Praha?

Dohodli jsme se na ukončení spolupráce. Bude to moje poslední sezona a chci hrát. Z posledních zápasů už bylo zjevné, že tolik šancí dostávat nebudu a bude pro mě lepší se dostat do klubu, kde ještě nasbírám minuty.

Ilona Burgrová
Narozena: 15. března 1984 v Hradci Králové. Výška: 195 cm. Post: pivotka.
Kariéra: Trutnov, Sokol Hradec Králové, univerzitní liga NCAA, CJM Basket Bourges, ZVVZ USK Praha.
Největší úspěchy: 2. místo z MS 2010, 4. místo z ME 2011, 7. místo z OH 2012, šest českých titulů a jeden francouzský, v roce 2015 vyhrála Euroligu.

Takže jste připravená jich odehrát třeba pětatřicet za zápas?

Bude záležet na mých fyzických možnostech a na trenérovi. Popravdě, když se řekne pětatřicet, zní to strašně. (smích) Ale je to zároveň výzva.

V Králově Poli se tvoří tým se spoustou nových tváří, včetně trenéra Davida Zdeňka. Už jste všechny stihla poznat?

Některé jsem znala, samozřejmě Editu (Šujanovou – pozn. red.), Milenu Prokešovou, ale i Evču Kopeckou a Sáru Beránkovou, které jsem potkala na soustředění reprezentace.

V USK Praha jste sbírala jeden titul za druhým. Toužíte po medaili i z poslední sezony v kariéře?

Minulý ročník pro Královo Pole vůbec nebyl špatný a cíl je ho zopakovat, nejlépe ještě vylepšit, ať máme radost my i fanoušci. Popereme se o to.

Edita Šujanová (vlevo).
Máme hratelnou skupinu, zní z KP Brno. EuroCup si zahraje i posila Šujanová

Přilákal vás EuroCup. Je pro vás prestižní, byť jste zvyklá na euroligové bitvy?

Rozhodně to není podřadná soutěž, chce ji hrát spousta týmů. Euroligové týmy mají jiné rozpočty, ale v EuroCupu je vysoká kvalita, hrají jej basketbalistky, které třeba začínají mezinárodní kariéru, nebo ji končí.

Diváky v Praze ligové zápasy příliš netáhnou. Těšíte se na početnější brněnské publikum?

Na USK bylo lákadlo jen Euroliga, na domácí soutěž kvůli kvalitě zápasů moc lidí nechodilo, byli zhýčkaní. Doufám, že právě EuroCup v Brně ještě vylepší už tak kvalitní návštěvy.

Víte, že v prvním kole nejvyšší domácí soutěže narazíte na USK Praha?

Ano, už jsem nad tím přemýšlela. V české lize jsem dlouho neprohrála žádný zápas. Takže uvidíme, jestli po dlouhé době prohraju, nebo si neporazitelnost udržím. (úsměv)

Chcete novým spoluhráčkám v Brně předat vítěznou mentalitu?

Každý sportovec nerad prohrává. Spousta lidí tvrdí, že z porážek se dá hodně naučit, ale myslím, že je potřeba naučit se vyhrávat a mít mentalitu vítěze. Některé z holek v Brně ji mají, ostatním ji doufám pomůžu v sobě nalézt.