Chorvatský stratég se naposledy rozloučil s Edim Sinadinovičem, jenž porušoval smlouvu. Byť za srbského rozehrávače náhradu nehledal, trh neustále monitoruje. „Na sociální síti udržuji kontakty se 180 trenéry z celého světa a také tam mám přes pět set hráčských agentů. Denně mi posílají maily, ale mám už nastavený nějaký filtr na hráče, kteří mě zajímají. Podle něj mi je nabízejí. S agenty i hráči se neustále bavím, takže cokoliv se stane, mám možnost tu mít do druhého dne posilu. Ale vyžaduje to práci," vysvětluje Helbich.

I basketbalistky KP Brno už v této sezoně protočily na místě pivotky dvě Američanky. Na kvalifikaci EuroCupu tým posílila Anjaleace Whitová, po jejím zranění přišla Stephanie Maddenová. Trenér královopolského celku Marian Svoboda zastánce změn v rozehrané sezoně není. „Trvá minimálně měsíc, než si hráčka zvykne. Většinou to dopadne tak, že vývoj týmu se zastaví a musím s ním dělat všechno znova. Z prvních zápasů mám vždycky obavy, protože na hřišti panují zmatky a souhra vázne," líčí.

Nově příchozí posily si lépe poradí směrem dopředu, naopak jim trvá zapadnout do obranných systémů. „V defenzivě je to o tom, jak se hráčky navzájem vidí, sednou si, je to chemie. Ani výborná hráčka někdy nezapadne, navíc hrozí, že se na ni ostatní začnou spoléhat," upozorňuje Svoboda.

Ačkoliv v KP Brno provedli hráčské změny v rozjetém ročníku pokaždé za posledních pět let, k možnosti vytvoření přestupového okna po vzoru fotbalu se staví spíš odmítavě. „Spíš bych omezil počet cizinek, týmy jsou jimi přeplněné a mladé hráčky mnohdy nemají ani motivaci se do družstev dostat," zmiňuje Svoboda.

Změny v sezoněMMCITÉ BRNO
Přišli: Ivan Mikulič, Jan Tomanec, Kevin Ware, Cedrick Turman
Odešli: DeShawn Painter, Edi Sinadinovič
KP BRNO
Přišly: Anjaleace Whitová, Stephanie Maddenová
Odešla: Anjaleace Whitová
HANDICAP BRNO, TECHNIC BRNO – beze změn