Knapková, která se narodila 19. září 1980 v Brně, přitom začala s veslováním až v 19 letech, předtím se závodně věnovala atletice a běhu na lyžích. Oba její rodiče byli veslařskými reprezentanty, otec Miroslav byl například účastníkem dvou olympijských finále na dvojce bez kormidelníka.

Na velkých závodech Knapková debutovala desátým místem na MS 2001. V letech 2005 a 2006 již na světovém šampionátu vybojovala stříbro a v roce 2009 skončila třetí. Čekání na mistrovské zlato ukončila Knapková v roce 2011 ve slovinském Bledu, kde všem svým konkurentkám ukázala záda.

Do té doby byla Knapková úspěšná hlavně na evropských šampionátech, na kterých do současnosti vybojovala tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Byla ale také dvojnásobnou celkovou vítězkou Světového poháru.

Na olympijskou medaili musela skifařka Knapková poměrně dlouho čekat. V Aténách v roce 2004 skončila na nepopulárním čtvrtém místě a v Pekingu v roce 2008 ještě o příčku níž (navíc byla šestá s Gabrielou Vařekovou ve dvojskifu). Olympijskou medaili, a to hned zlatou, tak získala Knapková až před rokem v Londýně.