Velké ceně hrozil zánik kvůli tomu, že už ji Automotodrom Brno nechtěl pořádat kvůli její ztrátovosti. Od příštího roku tak bude závody pořádat spolek založený městem a krajem, který bude zároveň shánět peníze na takzvaný zalistovací poplatek. Jeho výše se má pohybovat kolem 110 milionů korun. V minulosti byl 70 až 80 milionů.

O smlouvách v úterý na brněnském magistrátu jednali zástupci spolku a Automotodromu Brno. "Nemáme podepsanou promotérskou smlouvu ani nájemní smlouvu na okruh a zázemí. Našemu spolku totiž ještě chybí pověření ministerstva školství k zorganizování závodů. Dostat bychom ho ale měli brzy," řekl Vokřál.

Podle něj je právě to důvodem, proč se nestihl zahájit prodej lístků ještě před svátky. "Nelze prodávat lístky na akci, na kterou nemáme smluvní vztah. Vše je ale na dobré cestě. V lednu by se to mohlo podařit," doplnil Vokřál.

Ředitelka Automotodromu Ivana Ulmanová řekla, že by společnost ráda podepsala nájemní smlouvu do konce roku. "Sešli jsme se, vysvětlili jsme si podmínky a zásadní rozpory jsme nenašli. Teď budeme hrát jen o čas, aby byla co nejdříve uzavřena jak nájemní, tak promotérská smlouva. My bychom byli rádi, kdybychom měli jasno do konce roku," uvedla Ulmanová.

Primátor Vokřál doplnil, že s Dornou chce promotérskou smlouvu spolek podepsat hned po Třech králích.

Velká cena se v Brně má příští rok jet 21. srpna. Politici se ji rozhodli zachránit kvůli tomu, že závody dělají Brnu i České republice dobrou reklamu a mají i ekonomický přínos.