Největší šanci na postup a prvenství v seriálu má zkušený jachtař Tomáš Musil z týmu ICZ/RODOP, který vyhrál obě letošní akce v Praze pod Vyšehradem a na přehradě Lipno. „Ještě nemáme nic jisté. Rozhodne se až v Brně," uvedl Musil.

Program závoduSobota:
10.00 zahájení závodu, brífink týmů
11.00 – 18.00 rozjížďky
19.00 ligový večírek v klubovně Lodní Sportů
Neděle:
9.00 brífink pro závodníky s hlavním rozhodčím
10.00–15.00 rozjížďky
16.00 vyhlášení výsledků

V lize se jezdí na lodích třídy Melges 24, které pojmou čtyři až šest lidí. Dokáží i za slabého větru vyvinout vysokou rychlost. „Ne nadarmo se melgesům přezdívá formule 1 pod plachtami," zmínila účastnice Kateřina Vaidišová z Jacht Klubu Sokolov.

O postup do Ligy mistrů bojují i brněnské týmy. Například na Lipnu se na třetím místě umístila ryze ženská posádka z Yacht Clubu Bystrc Brno. „Holky jsou opravdu šikovné, závody jsou technicky hodně náročné," sdělila předsedkyně Komise klubů a krajů Českého svazu jachtingu Kateřina Fantová. V Praze v konkurenci sedmi týmů skončil na druhé příčce oddíl Lodní Sporty Brno.

Na jih Moravy přijely posádky už v pátek a absolvovaly tréninky. Jachtaři na přehradě změří síly v sobotu a neděli. Každé rozjížďky se zúčastní šest týmů, které se postupně prostřídají. „Jelikož je trať velmi krátká, často můžeme vidět kontakty a někdy i vyhrocené situace u bójek. Prohřešky proti pravidlům řeší rozhodčí hned na vodě," nastínila Vaidišová.

Závodníci pojedou na zapůjčených lodích a prostřídají se, aby měli rovné podmínky. „Při závodech mají týmy jachty většinou postavené na míru a váhu. Tady se ukazuje um posádek," vysvětlila Fantová.

PATRIK EL-TALABÁNI