VYBERTE SI REGION

Při etapě Tour jezdec vypije až pět litrů vody

Brno – Osminásobný účastník a trojnásobný vítěz etapy nejprestižnějšího cyklistického klání Tour de France Ján Svorada popisuje zákulisí závodu.

22.7.2010
SDÍLEJ:

Ján Svorada.Foto: DENÍK

Tři týdny v sedle. Na tachometru najeto přes čtyři tisíce kilometrů. Nejprestižnější a nejnáročnější cyklistický závod na světě Tour de France dá organismu pořádně zabrat.

Jak po tak náročném výkonu jezdci regenerují? Musí si dát alespoň týden pauzu, aby je unavené svaly přestaly bolet? Kdepak. „Pokud je závodník v dobré kondici, extrémní zátěž ho naopak zocelí. Klidně už po dnu pauzy může jet další závod,“ vysvětluje bývalý cyklista Ján Svorada.

Osminásobný účastník Tour a vítěz prestižní poslední etapy na pařížském Champs–Élysées poodhalí čtenářům Deníku Rovnost zákulisí nejnáročnějšího cyklistického závodu.

Před startem. Na vrchol sezony jedou ze všech zúčastněných týmů jen ti nejlepší jezdci. „Všichni mají natrénováno tak, aby byli teoreticky připraveni odjet celou Tour, která je pro každého vrcholem kariéry. Proto se připravují těsně před ní většinou na kratších závodech,“ popisuje Svorada.

Fyzická připravenost. Účastník by měl být stoprocentně fit. Najdou se ale i výjimky. Především u hlavních favoritů. „Dá se začít i s tím, že prvních pár nenáročnách etap se jezdec ještě doléčí. Hrozí ale riziko, že to neustojí a propadne se třeba i hluboko dozadu nebo v nejhorším případě ostoupí. Pak je to velká ztráta pro celý tým,“ upozorňuje osminásobný účastník Tour de France.

Týmová strategie. Záleží na jednotlivých týmech, jejich ambicích a očekáváních. „Pokud mají ve svém středu silnou osobnost, je to jasný lídr, kterého se budou snažit tlačit od začátku dopředu. Ostatní stáje si muže číslo jedna určí až podle vývoje závodu. Samozřejmě jsou i takové týmy, které na celkové vítězství nemohou pomýšlet,“ usmívá se rodák ze slovenského Trenčína.

Potencionální vítěz. Předem jsou z tohoto okruhu vyloučeni spurteři. „Musí to být cyklista, který je kombinací dobrého vrchaře a časovkáře. K tomu musí mít dostatečně silný tým, který ho dokáže podržet,“ tvrdí Svorada. Ve stáji je pak všechno podřízeno jeho úspěchu. Někteří vybraní jezdci mají i „volnou ruku“, takže mohou volně do úniků.

Závodní den. Každý jezdec si ho přizpůsobuje svým potřebám. Nejpozději ale vstávají tři hodiny před začátkem etapy. „Spí se běžně kolem osmi hodin. Někomu ale stačí sedm, jinému zase deset. Jinak je důležité před etapou relaxovat,“ popisuje šéf Merida Biking Teamu. Po dojedzu jdou na masáž a opět regenerují. Spát se chodí individuálně po důkladné večeři.

Těšně před etapou. Není zvykem se zahřívat krátkou rozjížďkou. Většina jezdců sedá na kolo až na startu. „Výjimkou jsou časovky nebo když je brzy po startu náročný kopec. V takovém případě se potřebují trochu zahřát. Jinak to stihnou na začátku etapy na rovinkách,“ vysvětluje vítěz tří etap Tour de France.

Jídlo. Ráno si dají housku s marmeládou nebo třeba jogurt. Pokud je start později, stihnou se i naobědvat. V tom případě jí nejčastěji těstoviny. Při etapě se jezdci dosycují energetickými tyčinkami nebo ovocem, které vezou u sebe nebo si ho vezmou z doprovodného auta. „Je ale důležité střídat stravu. Závod se jede tři týdny a konzumovat pokaždé to samé vás přestane za chvíli bavit,“ upozorňuje bývalý cyklista. Večeře je hodně vydatná, nechybí v ní ani maso.

Pití. Nejčastěji doplňují tekutiny vodou. „Je to nejdůležitější zdroj. Při náročných etapách jí spotřebují klidně až pět litrů. Nejen na pití, ale i na polévání,“ popisuje Svorada. Pro vodu si dojíždí buď do doprovodného auta, nebo na cestě je vždy několik občerstvovacích míst, kde si při jízdě mohou tekutiny vzít. Jezdci si několikrát do dne dají i iontový nápoj.

Při etapě. Jezdci se na trati dorozumívají spolu i s týmem pomocí vysílaček. „Strategii si určují sami, jen v nepřehledných situacích do jejich komunikace zasahuje sportovní ředitel stáje, který má před televizní obrazovkou a na internetu lepší přehled o složitějších událostech,“ líčí jedenačtyřicetiletý šéf týmu horských kol. Cíle jednotlivých týmů se mění podle šancí na celkové vítězství, či zájmy ve vrchařských nebo třeba spurterských kategoriích.

Po konci Tour. Nároky na jezdce jsou ve třech týdnech enormní, ale většina je zvládne. Odstoupí v průměru asi pětina všech účastníků. „Pokud je cyklista v dobré kondici, extrémní zátěž ho naopak zocelí. Klidně už po dnu pauzy může jet další závod,“ konstatuje Svorada. V opačném případě je ale jezdec natolik vyčerpaný, že mu může i klesnout výkonnost a kondice v dalších závodech.

Autor: Tomáš Valaškovčák

22.7.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nelze jít na hřiště podělaný, upozorňuje gólman Melichárek

Brno – Zatímco za celou loňskou sezonu vytahoval brněnský gólman Dušan Melichárek míč z branky pouze pětadvacetkrát, za podzimní část nového ročníku nejvyšší fotbalové soutěže se ohnul pro tři balony navíc. V 16 utkáních obdržel 28 branek. „Prohráli jsme tady pouze se Slavií, ale snad ani není možné, kolik bodů máme," nechápal třiatřicetiletý brankář.

OBRAZEM: Mikuláš rozdával dobroty odvážným dětem na náměstí Svobody

Brno – Děti v centru Brna po roce opět přivítaly Mikuláše spolu s jejich pomocníky anděly a čerty, kteří dorazili na náměstí Svobody v pondělí krátce po setmění. „Akce začala na Zelném trhu, kde byl velký sraz Mikulášů. Odtud se spolu vydali na náměstí Svobody, kde farář Tomáš Koumal dětem vysvětlil třeba to, proč si svatého Mikuláše připomínáme," řekla mluvčí brněnského turistického informačního centra Gabriela Peringerová.

Na Orlí v nákupní galerii vyrostl Strom splněných přání

Brno – Malá Rozálie z Domova svaté Markéty pro matky a děti v tísni si přeje letos k Vánocům mluvícího medvídka. Splnit přání jí a dalším třiašedesáti dětem z tohoto domova mohou zájemci prostřednictvím Stromu splněných přání v Obchodní Galerii Orlí. „Lidé, kteří přicházejí do galerie, mohou přáníčko ze stromu vzít a zakoupit na jeho základě dárky dětem z rodin, které si je nemohou dovolit. Dárky pak přinesou zpět pod stromeček," uvedla vedoucí domova Monika Žewucká.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies