Před rokem vyrazilo na trať 2124 závodníků, při letošním třetím ročníku jejich počet určitě stoupne. „Předpokládáme, že do všech kategorií včetně štafet nastoupí okolo dvou tisíc tři sta běžců," odhaduje ředitel závodu Aleš Čtvrtníček.

Elita i hobby

Běh centrem Brna tradičně láká atletické hvězdy i hobby běžce. „Před dvěma lety jsem onemocněl, takže loni jsem ho absolvoval poprvé a závod se mi moc líbil. Su Brňák jak poleno a běhám. Byl by hřích se nezúčastnit," usmívá se Jaromír Navara, který v sobotu vyrazí už do svého 21. závodního půlmaratonu.

Na startu nebude chybět ani brněnský ultramaratonec Daniel Orálek, který loni obsadil třetí příčku. Trať v délce 21,097 kilometru zvládl za 1:10:07 hodiny. „Loňský čas byl skvělý, a pokud poběžím podobně, bude i umístění dobré," povídá atlet Moravské Slavie Brno. Do závodu se pustí také česká triatlonová jednička na ironmanských tratích Petr Vabroušek nebo loni čtvrtý Martin Kučera z Univerzity Brno.

Půlmaraton před rokem vyhrál Keňan Elisha Kiprotich Sawe časem 1:09:31. Afričtí nebo maďarští atleti zatím nefigurují ve startovní listině, ale většinou se objeví v den závodu. Registrace je možná ještě na místě. „Jmenovitě žádné běžce nezveme. Náš závod jsme postavili tak, aby si ho lidé užili, proběhli se Brnem a viděli domácí špičku," popisuje Čtvrtníček. Na půlmaratonské aktéry čekají dva okruhy, které měří deset a půl kilometru.

Těžké stoupání

Zavedou je na velodrom i výstaviště. „Brno samozřejmě nemá podmínky na rovnou trať a výběh nahoru Masarykovou ulici dá hlavně ve druhém kole zabrat. Když foukne vítr okolo řeky, taky zpomalí," sděluje Orálek.

Doprovodný program obstarají už od půl desáté dopoledne dětské závody minipůlmaraton a minidesítka, na které dostaly několik startovných zdarma brněnské základní školy.

Pořadatelé také pomáhají charitativním organizacím. Přihlášky zdarma obdržel i Azylový dům pro mladistvé, Dům na půl cesty, Dětský domov Dagmar i dva nevidomí běžci. Partner půlmaratonu je Nadační fond Modrý hroch.

ROZHOVOR S ÚČASTNICÍ PŮLMARATONU A INFORMACE O DOPRAVNÍCH UZAVÍRKÁCH SI PŘEČTĚTE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.

Trasa Brněnského půlmaratonu.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE