Ve 47. Super Bowlu získali druhý titul v klubové historii hráči Baltimore Ravens, kteří porazili San Francisco 49ers 34:31. „Hraju americký fotbal deset let a od té doby jej sleduju i v televizi. Dřív jsme se dívali u kamaráda na bytě, teď se tak šest let scházíme v hospodě. Sedělo nás asi třicet rozdělených do dvou táborů, které po sobě pokřikovaly. Byla to sranda," usmívá se Fortelný.

Nechyběla ani sázky na vítěze. „O kousek víc lidí tipovalo Baltimore, já vsadil na jejich výhru 27:21. Jednomu klukovi unikl přesný výsledek o tři body," povídá.

Zrovna brněnský quarterback nestál na straně ani jednoho z mužstev. „Fandím Atlantě a New Englandu, i tak se mi utkání hodně líbilo. Bylo atraktivní pro lidi, nešlo jen o taktickou bitvu obran," připomíná pětadvacetile­tý hráč.

Super Bowl je celosvětově jedna z nejsledovanějších sportovních událostí roku, zhlédlo jej přes sto milionů diváků. Půlminutová reklama při letošním finále stála 75 milionů korun. „Sledování Super Bowlu není ideální k tomu, aby se při něm někdo učil americký fotbal, ale i pro laiky je zajímavé. Hraje se jinak, týmy předvádí profesorský fotbal a ukážou některé triky. Navíc je v půlce velký koncert, loni zpívala Madonna, letos Beyoncé," sděluje Fortelný.

Baltimore táhla za vítězstvím jistá ruka quarterbacka Joea Flacca. „Hrál dobře, i když ho moc nemusím. V sezoně mi připadá nemastný neslaný, pak zase předvede dva tři úžasné zápasy. Na začátku ročníku se mu přitom všichni vysmáli, že se chce zařadit mezi elitní querterbacky. A teď vyhráli Super Bowl," podotýká brněnský „rozehrávač".

Českou ligu sledují jen stovky diváků, takže se při sledování finále neubránil zasnění. „Už jen si navléknout výstroj a stát na stadionu musí být úžasný pocit. Vždy mi ukápne slza," říká Fortelný.