Mimo hru má čtrnáct hráčů kádru. „Ragby šlo fyzicky hrozně nahoru a v našich podmínkách na to asi nejsme připravení. Pomohlo by možná víc tréninků, jenže jsme amatérský sport, kluci trénují po práci, ráno do ní opět vstávají. Chybí i životospráva, nemáme rehabilitace, bazény," uvažuje nad příčinami trenér.

Zlepšení situace vidí bývalý reprezentační kouč pouze v práci s mládeží. „Děcka si musejí navyknout, že tréninky jsou čtyřikrát týdně a soustavně se s nimi bude pracovat. Jenže na to potřebujeme vyškolené trenéry. Tím se dostáváme k otázce peněz. Sponzoři se na ragby shání těžce," posteskne si Šťastný.

I přes značnou marodku pojede Dragon k finalistovi loňského extraligového ročníku s bodovou touhou. Havířov vyřadili Brňané v semifinále poháru. Sklonili se až ve finále před Spartou, které podlehli 15:20. Utkání v Havířově začíná v sobotu dvě hodiny po poledni. „Čeká nás silný soupeř, ale chceme sbírat body i na venkovních hřištích a věřím, že odstartujeme výhrou," prohlásila brněnská opora Jaroslav Žemlička.

V obou loňských vzájemných utkáních ovšem Dragon prohrál. „V obou zápasech jsme byli lepší, takže máme motivaci uspět. Já osobně do Havířova nejezdím moc rád, tamní fanoušci bývají nepříjemní, s hráči taky moc nevycházíme," obával se Šťastný.

Už do Havířova poveze největší letní posilu, šampiona z posledních dvou ročníků v dresu Říčan Karla Opravila, který přichází na střídavý start z Bystrce. „Je to vynikající hráč do útoku, pomůže nám s rojem," mnul si ruce kouč. Z Olomouce pak přišel Pavel Navrátil.

Brňané v loňské sezoně skončili sedmí a až úprava regulí zajistila, že s Vyškovem uhájili nejvyšší soutěž. Po letošním ročníku osmý celek soutěže přímo sestoupí, sedmý tým si zahraje baráž s druhým mužstvem první ligy. „Do sezony jdeme s jasným cílem hrát čtyřčlenné play off, nechceme být tam kde loni. Teď pro nás bude důležité v pohodě přečkat podzim. Přes zimu se snad dají naši zranění do pořádku," poznamenal Žemlička.

Na podzim ragbyová extraliga nabídne pouze pět kol, pak ji přeruší účast reprezentace na mistrovství Evropy. „Na jaře začne nejdůležitější část sezony. Odehrajeme devět kol v řadě, taková porce není ani ve francouzské profesionální lize. Rozhodne silná lavička a široký kádr," doplnil Žemlička.

Brněnský podzim:

1. kolo – sobota, 14.00:

Havířov – Dragon Brno

2. kolo – pátek 28. září, 16.00:

Dragon Brno – Slavia Praha

3. kolo – sobota 13. října, 11.00:

Tatra Smíchov – Dragon Brno

4. kolo – sobota 20. října, 15.00:

Dragon Brno – Sparta Praha

5. kolo – sobota 27. října, 14.00:

Praga – Dragon Brno