Dva celky přebrali po změně soutěže noví trenéři, u trojice účastníků z uplynulé sezony zůstaly osvědčené tváře. Jednou z nich je Milan Slavík v Ivančicích, který si přivedl výraznou posilu v podobě středního záložníka Jana Pekáče. „Ještě jednáme s dalšími hráči. Rádi bychom posílili v každé řadě aspoň o jednoho hráče," tvrdil kouč jedenáctého celku tabulky minulé sezony.

Někde uprostřed

Ani posílení na všech frontách ale Slavíka nepřesvědčilo, aby pomýšlel na výrazně vyšší ambice. „Chceme hrát klidný střed tabulky. Hlavně aby se nám vyhnuly starosti se záchranou," tvrdil kouč.

O příčku hůř než Ivančice skončil tradiční účastník přeboru Kuřim. Před novou sezonou ale zopakování posledního dvanáctého místa vypadá jako nesplnitelný sen. Kuřim totiž opustila trojice klíčových hráčů, další dva mají dlouhodobé zdravotní trable. „Jestli se zachráníme, bude to zázrak," přiznal kouč Tomáš Kovanda.

Jeho tým v uplynulé sezoně sice skončil na dvanácté příčce, o rok dřív se zachránil až díky brance z poslední vteřiny závěrečného zápasu. „Vždycky jsem říkal, že chceme skončit v horní polovině tabulky. Teď to musím přehodnotit. Stav peněz v kuřimském fotbale nás nutí zaměřit se na vlastní odchovance," řekl Kovanda.

Stejnou strategii vyznává i loňský nováček z Rajhradu. „Všichni hráči jsou naši. Jak se koukám kolem sebe, tak většina týmů spíš oslabuje než posiluje. Spoléháme na to, že jsme o rok zkušenější a sehranější," tvrdil kouč Jaroslav Janošek, který ztratil jen útočníka Martina Kalvodu a mladého beka Marka Buce.

Těžký úkol stojí před koučem Tadeášem Szypulou. Ten vyměnil Tuřany za nováčka přeboru z Bosonoh. „Zatím se navzájem poznáváme. Ukáže až soutěž, jestli to je ze strany klubu risk. Hodně napoví hned první zápasy," povídal nový kouč Bosonoh.

Jeho celek si jako posily vyhlídl především mladíky z brněnských klubů, které chce získat na hostování. „Uvidíme, jak se budou jevit. Pro nás je důležité, že zůstává útočník Patrik Holomek. Snad mu vydrží zdraví," smál se trenér Szypula.

Z mládeže hodlá po sestupu z divize žít brněnská Sparta. Klub z Komárova převzal bývalý prvoligový asistent ve Zbrojovce Rostislav Horáček. „Krajský přebor je pro Spartu málo. Sestoupila zbytečně. Ideální by byla divize," povídal Horáček.

Přesné instrukce na umístění v nadcházejícím ročníku však od vedení klubu nedostal. „Kluky ještě pořád poznávám. Nejdřív musíme nastolit nějaká pravidla, potom teprve přijde nadstavba," dodal zkušený brněnský stratég.