Ze stříbrného týmu Eura chybějí v širší dvacetičlenné nominaci pouze brněnský gólman Marek Gruber, který se zotavuje po operaci ramena, blanenský zadák David Bednář a brněnský útočník Bohumír Doubravský, oba nepustí jejich rakouští fotbaloví zaměstnavatelé. „Situaci kolem brankářů narušilo zranění Máry Grubera, tudíž se dostalo jasnou hierarchií na Jardu Belladu a na pozici třetího brankáře jsme posunuli Domču Kunického, v němž vidím velkou budoucnost malého fotbalu. Někteří hráči nedostali už dovolenou v práci, protože po mistrovství Evropy v Brně ji mají téměř celou vybranou, z rodinných důvodů se omluvili Robin Demeter, Vlasta Mičjan, David Pozníček a další, i tak ale tým bude zdravě okysličen,“ nastínil vedoucí českého týmu a trenér brankářů Jakub Štefek.


Právě pozice mezi tyčemi nadělala realizačnímu týmu největší starosti. Při Gruberově zranění zůstal z domácího Eura ještě mostecký Ondřej Bíro, jenže toho nedoporučila Správní rada Asociace malého fotbalu České republiky. „Pozice brankáře je v malém fotbale obrovsky důležitá a nechtěli jsme do nominace zařadit dvojici brankářů bez reprezentačních zkušeností, doporučení správní rady ohledně brankáře Bíra jsme tak odsunuli na další reprezentační akce. Jako druhého brankáře nominujeme Jaroslava Belladu, který se pravidelně zúčastňoval přípravných kempů a o jeho výkonnosti máme velmi dobrý přehled,“ objasnil rozhodování generální manažer českého výběru Luděk Zelenka.

Tišnov porazil Rosice 2:0.
Švancara řídil výhru Tišnova. Naštval mě, pousmál se kouč Rosic


Bellada už figuroval mezi náhradníky na Euru do Brna, brněnský brankář Kunický je stabilní jednička národního týmu do 21 let. Největší zastoupení má v nominaci Praha, která dodala osm jmen, následují Brno a Most se čtyřmi hráči, dva vyslalo Blanensko a po jednom Pardubice i Jihlava. „Úspěchy reprezentačního výběru v posledních sezonách jsou odraz jednotného přístupu realizačního týmu, který vytvořil jasnou osu mužstva a k ní na jednotlivé akce dodává hráče s momentálně nejlepší formou. V týmu vládne pozitivní optimistická nálada, nechybí odhodlání, hladovost po úspěchu a hlavně týmový duch. Na atmosféře a přístupu to máme založené a podle toho i doplňujeme hráče,“ připomněl Zelenka.


V širší nominaci českého áčka se objevují tři úplní nováčci. Pražský útočník Jiří Sodoma a dva mistři Evropy do 21 let Jan Rosůlek s Danielem Kavkou. „Jednak nám oba typově zapadají do týmu, dále máme pozitivní reference od trenéra jedenadvacítky Petra Brejly a samozřejmě se výborně jeví i ve svých superligových výběrech. Zbytek týmu tvoří osvědčení borci, kteří svou kvalitu už několikrát prokázali a jsou připraveni podpořit i nové členy mužstva,“ doplnil generální manažer.

Závěrečný podnik seriál Buksa/Ados motokros 2017 mistrovství České republiky ve Vranově u Brna.
OBRAZEM: Blátivý motokros na Vranově přinesl Žeravovi titul ve třídě veteránů


Pardubického zadáka Rosůlka zařazení do nominace zaskočilo. „Jsem úplně nadšený, nemůžu tomu uvěřit. Ani nevím, čím jsem si to zasloužil a jsem rád, že je ve dvacítce i Kafe,“ culil se. „Bonus je, že se hraje v Tunisku, protože to je moje oblíbená destinace, i když nebude vůbec dovolenková a bude se jen makat. Snad nominace dopadne,“ přál si Rosůlek.


Do národního týmu se po delší době vrací také velezkušený zadák s prvoligovými starty Jiří Novák, který se mistrovství Evropy v Brně zúčastnil v roli jednoho z asistentů, a uzdravený kanonýr Tomáš Kounovský. „Také v Tunisku chceme, aby Jirka měl určitou část přípravy týmu na starost, tím spíš, že nemůžeme počítat s hlavním reprezentačním koučem Radkem Pokorným kvůli zdravotním problémům. Další navrátilec Tomáš Kounovský, který tolik pomohl týmu na mistrovství Evropy v Maďarsku k bronzu, se vrací po vážném zranění kolena. Jeho zapojení budeme ještě konzultovat s doktory, ale věříme, že jeho herní a lidský přínos bude znát i v případě, že nebude tolik vytížený,“ uvažoval Zelenka.


Vedení národního týmu zúží příští týden nominaci na dva brankáře a třináct hráčů do pole, tedy o pět jmen. V základní skupině A světového šampionátu se česká reprezentace utká 7. října s Francií ve městě Nabeul, o dva dny později s Argentinou a 11. října s Austrálií. Ze šesti čtyřčlenných skupin postoupí do osmifinále vždy první dva a čtyři nejlepší týmy ze třetích míst. Všechny zápasy odvysílá kanál ČT sport. „Čekají nás atraktivní soupeři, zajímavá, zvučná jména. Všichni se moc těšíme a uděláme maximum pro úspěch,“ vyhlásil asistent trenéra Stanislav Bejda.

Kometa doma sehrála vyrovnaný duel s chomutovskými Piráty. Nakonec Brňané prohráli v nájezdech.
Kometa padla s Piráty v nájezdech 2:3. Chomutov zůstává neporažený


Na prvním mistrovství světa ve Spojených státech Amerických čeští reprezentanti obsadili před necelými třemi lety pátou pozici. „Mistrovství světa je top událost, těšíme se na soupeře, Francie udělala ohromný pokrok a už v Brně trápila nejlepší týmy. S respektem k soupeřům, ale opět s touhou získat medaili jedeme do Tuniska s cílem probít se až do finálových dní,“ dodal Štefek.

ŠIRŠÍ NOMINACE NA MS 2017 V TUNISKU
Brankáři: Jaroslav Bellada (Praha), Ondřej Bíro (Most), Dominik Kunický (Brno).
Hráči do pole: Michal Uhlíř, František Hakl, Stanislav Mařík, Jiří Novák, Jiří Sodoma, Tomáš Kounovský, Michal Salák (všichni Praha), Patrik Levčík, Čeněk Cenek, Tomáš Mica (všichni Brno), Tomáš Režný, Jakub Polák, David Macko (všichni Most), Ondřej Paděra, Jan Koudelka (oba Blanensko), Daniel Kavka (Jihlava), Jan Rosůlek (Pardubice).
ČESKÉ ZÁPASY V ZÁKLADNÍ SKUPINĚ A
Sobota 7. října, 21.30 (CET): Česká republika - Franice
Pondělí 9. října, 22.45 (CET): Austrálie - Česká republika
Středa 11. října, 22.45 (CET): Česká republika - Argentina