„Nechci se rozhodně vměšovat do práce českých trenérů, asi se jim nikdo z našeho týmu nehodí do koncepce," komentoval to brněnský trenér Andrej Titkov.

I tak se dvě opory celku z Králova Pole na mezinárodní scéně objevily, potažmo objeví. Spojka Jozef Hanták ve slovenské reprezentaci nastoupil již několikrát, naposledy mezi svátky na turnaji v polských Katovicích. „Delší čas jsem za Slovensko kvůli zranění nehrál. V Polsku jsem nějakou příležitost dostal, ale očekával jsem víc času na palubovce," mrzelo rodáka z Považské Bystřice.

Křídelník s řeckými kořeny Boris Aspridis v neděli odcestoval na soustředění národního týmu do Atén, kde zabojuje o řecký dres. „Jde o šikovného hráče, ale na jeho pozici pravého křídla máme zkušenější borce," reagoval na Aspridisovu možnou reprezentaci jihoevropského státu manažer české reprezentace Kare Nocar.

Naposledy Dostalík

V širší nominaci českých koučů Jana Filipa a Daniela Kubeše se několik jmen z extraligy objevilo. Převahu mají hráči z mistrovské Plzně. „V národním týmu České republiky si umím představit Michala Dostalíka. Při vší uctě k ostatním nominovaným pivotům, jeho kvalit nedosahují," zmínil Hanták sedmatřicetiletého brněnského matadora.

Právě na místě pivota tlačí bota český tým nejvíc. „Na pivotu máme slabinu. Michal si v reprezentaci již několikrát zahrál, ale přednost dostali jiní," řekl Nocar.

„Asi budují tým do budoucna, proto ho nepozvali," přidal spoluhráč Hanták.

Právě kapitán brněnských házenkářů Dostalík je poslední hráč, jenž přímo z brněnského dresu nakoukl do reprezentace. V dubnu roku 2013 nastoupil ke kvalifikačnímu duelu proti Německu na domácí palubovce v Brně. „Těžko říct, zda se někdo v blízké budoucnosti do národního týmu probojuje. Naději má podle mě třeba gólman Jiří Bavlnka," jmenoval Dostalík oporu Králova Pole.