V porovnání s mistrovstvím Evropy 2012 jste uhráli aspoň bod. Bude v tomto ohledu vzpomínka na Antverpy radostnější?

Bohužel o našem osudu rozhodl už první zápas s Chorvatskem. Chtěli jsme mu oplatit porážku z minulého šampionátu, ale nepovedlo se. Je to škoda, těsně před koncem jsme ještě vedli.

Nekompromisní systém turnaje vás poslal po dvou zápasech domů. Je na čase ho změnit?

Do budoucna možná bude šestnáct týmů, takže by byly skupiny po čtyřech týmech. Na druhou stranu když je týmů méně, je cennější už samotná účast na turnaji.

Proti Španělsku jste okopírovali porážku 1:8 ze semifinále evropského šampionátu v roce 2010. Dostavil se aspoň lepší pocit ze hry?

I za stavu 1:4 jsme mohli zápas zdramatizovat, byla tam sporná ruka od Španělů, ale rozhodčí ji nezapískal. Ale na kdyby se nehraje.

Proč Španělsko tolik vyčnívá?

Tamní liga je nejlepší na světě, týmy vyhrávají Ligu mistrů. A domácí soutěž dělá reprezentaci. Futsal je tam plně profesionální, tady je to pořád amatérský sport.

A doplňkový pro fotbalisty…

Třeba v Brazílii je to ale naopak. K fotbalu přešli Ronaldo, Ronaldinho, v poslední době Hulk nebo Neymar. Přitom u nás jsou fotbaloví trenéři proti futsalu a ještě řeknou, že hráčům škodí. Přijde mi to vzhůru nohama, když to jinde funguje.

Jaká je tedy účinná taktika na Španělsko?

Musíte předvést to, co Chorvati (uhráli remízu 3:3 pozn. red.). Když to přeženu, musíte mít tři šance a dát z nich čtyři góly.

Chybí českému týmu víc podobně těžkých zápasů?

Každé utkání začíná za stavu 0:0 a dokud je vyrovnané, je možné vše. Vyřadili jsme před čtyřmi lety Italy, což je také špičkový tým.

Vy jste se trefil v obou zápasech na šampionátu. Je to malá náplast na vyřazení?

Góly mě těší, ale raději bych teď dával rozhovor z Antverp. (úsměv)

Jak prožívalo turnaj publikum?

Překvapilo mě. Na každý zápas přišlo asi tři a půl tisíce diváků do pětitisícové haly. A to jsem neviděl zápasy domácích. I když Belgie není futsalová bašta, zájem byl.

Přivezl jste si nějaký suvenýr?

Malému jsem dovezl futsalový míč. Já jsem si chtěl přivézt dobrý výsledek. (úsměv)