Do víkendové Velké ceny České republiky na brněnském Masarykově okruhu táhne nejprestižnější kubaturu motocyklový bažant – teprve dvacetiletý Marc Márquez. Nováčkovi se dívají na záda i takové hvězdy jako Valentino Rossi, úřadující světový šampion Jorge Lorenzo nebo Dani Pedrosa. „Překvapuje mě, jak neskutečně jede. Rozhodně jsem to od něj nečekal," uznal jeho soupeř Brňan Karel Abraham.

Slova chvály má pro něj i devítinásobný mistr světa Rossi, který mu vysekl poklonu za jeho dosavadní výkony. „Připomíná mi mě, jen s tím rozdílem, že představuje ještě vylepšenou verzi. Může se stát nejlepším závodníkem všech dob, ale čeká ho ještě dlouhá cesta," upozornil fenomenální Ital.

Márquez vede světový šampionát s náskokem 21 bodů před mnohem ostřílenějšími borci. Osm závodů před koncem sezony proto přijíždí na jih Moravy v pozici nejvážnějšího kandidáta na zisk titulu, což před sezonou nikdo nečekal. „Nyní je jasný favorit, ale ještě to bude mít těžké. Nyní si už začíná uvědomovat, čeho může dosáhnout. Doteď si to asi ani sám nemyslel," doplnil Abraham.

Pro zvětšení klikněte.

Talent si ale tlak nepřipouští a velká očekávání krotí. „Jsme teprve těsně za polovinou šampionátu, zbývá rozdat ještě hodně bodů. Vedu, takže mám největší šanci na titul, ale Lorenzo s Pedrosou jsou dost silní. Nemusím skončit za každou cenu první, protože jsem chtěl hlavně nabrat zkušenosti. Když se k tomu podaří přidat něco navíc, bude to jen dobře," uvažoval.

Využil zranění

Mladý Španěl využil i zaváhání Lorenza s Pedrosou, kteří se potýkali se zraněním klíční kosti a oba kvůli tomu vynechali jeden závod. „Kdyby byli stoprocentně fit, rozdíly budou menší. Ale když poprvé vyhrál Velkou cenu, porazil oba přímo na trati," upozornil Abraham na druhý podnik sezony v americkém Austinu.

Celkem si Márquez letos připsal čtyři triumfy a už teď překonal několik nováčkovských rekordů. A za pár let bude útočit i na další. „Musím si s sním asi promluvit a poradit mu, aby skončil dřív, než překoná všechny mé zápisy," vtipkoval vítěz 122 závodů a legendární italský jezdec Giacomo Agostini.

Marc Marquez na Velké ceně silničních motocyklů na Masarykově okruhu v Brně (pátek).Suverénní "bažant" Márquez musí pro Brno změnit styl

Ačkoli plnoletosti dosáhl teprve nedávno, v závodech motocyklového mistrovství světa MotoGP poráží dvacetiletý Španěl Marc Márquez i mnohem starší a zkušenější kolegy. Pokud vyhraje i nedělní Velkou cenu České republiky na brněnském Masarykově okruhu, přepíše dokonce několik rekordů.

Jestli obsadí nejvyšší příčku na stupních vítězů, stane se nejmladším jezdcem v historii světového šampionátu, který vyhrál čtyři po sobě jdoucí souboje královské kubatury. „Na to teď nemyslím. Soustředím se jen na víkendové závody," uvedl.

Už teď se přitom řadí mezi dva jezdce, kteří ve svém prvním roce v MotoGP zvítězili na třech okruzích v řadě. Tím druhým je americký fenomenální závodník a trojnásobný mistr světa Kenny Roberts, kterému se to povedlo v roce 1978.

Z dosavadních deseti startů stál aktuální lídr nejprestižnější třídy na stupních vítězů devětkrát. Naposledy se něco takového v premiérové sezoně MotoGP podařilo Valentinu Rossimu, který se v roce 2000 dostal na pódium desetkrát. Od té doby se Ital zařadil mezi nejlepší jezdce na světě. O něco podobnému se snaží i Márquez. Loni ještě při brněnské Grand Prix soupeřil ve třídě Moto2, letos už prohání ostřílené matadory mezi elitou.

Dosud získal 188 bodů a vede celkové pořadí s náskokem 21 bodů. „Ještě máme skoro polovinu sezony před sebou. Ve hře je stále ještě spousta bodů," odmítal rodák z Cervery předčasné myšlenky na zisk mistrovského titulu.

Odstup od svých pronásledovatelů chce minimálně udržet i na Masarykově okruhu. „Trať je rozdílná oproti třem předchozím, na kterých jsme jeli. Bude to zajímavé," řekl.

Na Brno má z loňské sezony příjemné vzpomínky, když zde v nervydrásajícím souboji o šest setin sekundy zvítězil v kategorii Moto2. „Uvidíme, jestli se něco podobného podaří i v MotoGP," smál se.

Letos očekává těsné souboje především s jezdci Yamahy Rossim a Lorenzem, kteří na jihu Moravy začátkem srpna testovali.

Pokud chce Márquez na konci sezony překonat nováčkovský rekord i v počtu získaných bodů Pedrosy, musí jich v následujících devíti podnicích včetně víkendové Velké ceny České republiky posbírat ještě minimálně 28. Jestli vydrží se současným tempem, nebude s tím mít problém. „Cítím se dobře, tak se nechme překvapit, jak to nakonec dopadne," krčil rameny.