VYBERTE SI REGION

Říkám si utíkej a vyhraj, líčí starty sprinterka Čechová

Praha, Brno /ROZHOVOR/ – Utíkej a vyhraj. Heslo atletky Kateřiny Čechové je prosté, ale účinné. Čtyřiadvacetiletá brněnská rodačka o víkendu rozprášila sprinterské statistiky a na halovém mistrovství republiky v Praze časem 7,24 zaběhla nový český rekord na šedesátce. O tři setiny pomalejší čas držela jako rekord Zdena Mušínská sedmnáct let. „Nesoustředila jsme se na čas, takže jsem si užívala jen euforii," směje se osmá nejrychlejší žena evropských tabulek.

20.2.2013
SDÍLEJ:

Brněnská sprinterka Kateřina Čechová.Foto: DENÍK/Attila Racek

Když Mušínská zaběhla na šedesátce rekord, věnovala jste se už atletice?

Tehdy jsem lítala po bytě a o atletice věděla houby.

Co vám v cíli blesklo hlavou?

Chtěla jsem dospělý rekord. První, co mi běželo hlavou, bylo oddechnutí. Mladé holky jsou rychlé a v žákyních mi sebraly můj mládežnický rekord.

Tušila jste po startu, že zažíváte rekordní den?

Nepočítala jsem s tím. Proletěla jsem cílem a viděla, že mám národní rekord. Nesoustředila jsme se na čas, takže jsme si užívala jen euforii a až za dvacet minut se kamarádky ptaly, jaký čas jsem běžela.

Dvě závodnice ulily začátek. Bála jste se třetího startu?

Když jsme ráno vstala, řekla jsem si, že mi náladu nic nepokazí. Přišla jsem do haly s úsměvem a lidi se divili, že se nesoustředím. Nebudu lhát. Když holky ulily start, bála jsme se.

Chyby v blocích jste se bála?

Na startu spím. To je v klidu. (smích)

Šlo pro vás o ideální závod?

Když běžím ideálně, od startérova slova pozor až do cíle nic nevnímám. Mám před očima jen cíl. Teď jsem vnímala každý pohyb. Nechci hledat chyby, mám rekord, ale můžu dát i rychlejší čas.

Jak se vám líbí pohled do statistik, kde jste osmá nejrychlejší Evropanka sezony?

Na statistiky nekoukám. Trenér je má pod palcem. Když jedu na závody, nedívám se ani na startovku. Nechci se stresovat. Podívám se jen na číslo rozběhu a dráhy. Potom už si jen řeknu, že můžu rozsekat kohokoli. I když vím, že to není pravda. A pak? Už jen utíkej a vyhraj.

Autor: Marek Těšík

20.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies