V úvodu ročníku se přitom na Královo Pole snášel jeden problém za druhým. Hlavně co se týče postu pivotky. Rumunka Adina Stoiedinová vypadla ze hry ještě před sezonou, její náhrada Američanka Anjaleace Whitová kvůli zranění ramene dopadla záhy stejně. Výsledek? Vyřazení v předkole EuroCupu.

Poté se ovšem v Králově Poli objevila další Američanka Stephanie Maddenová. A na třetí pokus to s pivotkou vyšlo. „Měla jsem možnost odejít z Německa, kde mi to nevyhovovalo. Tým nebyl dost ambiciózní, takže jsem šla do Brna, které mělo eurocupový tým. Našla jsem tady holky, které na sobě chtěly pracovat a vyhrávat. Na palubovku šlo pět lidí naladěných na stejnou vlnu, to je vzácné,“ libovala si Maddenová.

S osmadvacetiletou bojovnicí získalo Královo Pole postupně stříbro z Českého poháru, zlato ze Středoevropské ligy a nakonec i bronz z domácí nejvyšší soutěže. „Vybírali jsme se mezi dvěma hráčkami. A rozhodli jsme se správně,“ usmíval se asistent trenéra Jaroslav Michálek. „Statistiky v Německu neměla ideální, ale do týmu vnesla energii,“ přidal hlavní brněnský kouč Marian Svoboda.

Vedle Maddenové se rozehrály i další posily, například Litevka Marina Solopovová. „Dodala do naší hry zkušenost,“ uvedl Svoboda.

Tým, který se před sezonou zrodil téměř kompletně nový, nabral po Vánocích formu a neprohrál přes dva měsíce v kuse. „Nikdy jsem nehrála v družstvu, uvnitř kterého panovala taková chemie. Nevzpomínám si, že bychom mezi sebou měly nějaký problém,“ vyzdvihla Solopovová.

Svoboda měl v předešlých sezonách k dispozici družstvo, v němž nebylo tolik cizinek. „Pozitivní prvek je, že si holky vzájemně fandily a podporovaly se. Když některá dala trojku, lavička vyskočila. To v minulosti nebylo,“ všiml si trenér.

Funkční kolektiv přinesl nejen úspěchy, ale cizinkám umožnil snazší adaptaci na život v Brně. „Je to tady hodně podobné jako v Litvě, tradice je pořád pít pivo, klidně už v poledne,“ culila se Solopovová. „Zachutnala mi Plzeň,“ ušklíbla se.

Kdo si ovšem jih Moravy až tolik neoblíbil, je egyptská rozehrávačka Reem Moussová, která v klubu dál nepokračuje. „Byla strašně poctivá a hodná, ale až moc. Nic neřekla, ale cítili jsme, že jí zde stále něco schází,“ sdělil Foltýn.

Pro příští sezonu klubu nepomůže ani Andrea Sládková, která očekává narození potomka. Setrvání Maddenové a Solopovové je v jednání, klub je chce nalákat i na účast v EuroCupu, kam už se přihlásil a počítá se zařazením rovnou do základní skupiny. „Máme zájem o jejich pokračování, případně máme vyhlédnuté další tři hráčky,“ uvedl Foltýn, který jedná rovněž o prodloužení skončené smlouvy s trenérem Svobodou.