Vystoupili z letadla přímo před tepelný snímač, který monitoruje tělesnou teplotu všech lidí. Jsou na letišti, hlavních vlakových a autobusových nádražích i na mnoha dalších místech. Čeští sportovci se na letní univerziádě v jihokorejském Kwangdžu musejí podřídit přísným bezpečnostním opatřením kvůli hrozbě nákazy virem MERS. „Nebezpečí si nepřipouštíme, takže se snažíme problémy nevnímat," hlásí brněnská basketbalistka Barbora Kašpárková, která s reprezentačním výběrem absolvovala ještě jedenáct dní na turnaji v Číně.

Čidla monitorující teplotu lidí se nacházejí také v univerziádní vesnici. „Před každým jídlem si musíme dezinfikovat ruce. Někdo chodí v rouškách. My jsme si je nasadili pouze při cestě ze Šanghaje do Soulu, za městem už jsme si je sundaly. Vesnice je čistá, máme na výběr ze spousty jídel," popisuje zázemí Kašpárková.

Někteří účast vzdali

Do Kwangdžu nakonec odcestovalo i přes hrozbu viru MERS, proti kterému dosud neexistuje vakcína, 151 českých sportovců. Účastníci podepsali prohlášení o souhlasu s vycestováním do Koreje s vědomím možného rizika. To se několika českým sportovcům nelíbilo a účast vzdali, mezi nimi například i bývalá hodonínská tenistka Hana Matelová.

Respirační vir MERS má podobné příznaky jako onemocnění SARS, které v roce 2003 usmrtilo na osm set lidí. Česká asociace univerzitního sportu dokonce zvažovala, že do Kwangdžu vůbec neodcestuje. Před několika dny ještě hlavní hygienik ministerstva zdravotnictví Vladimír Valenta cestu nedoporučoval. „Vypadalo to, že na devadesát procent nepojedeme," řekl generální sekretář asociace Václav Šamberger. Účast neodřekla žádná ze zemí.

V akademickém týmu je pět reprezentací v kolektivních sportech. O úspěch se pokusí basketbalistky, fotbalistky, házenkářky, volejbalisté a také baseballisté s osmi brněnskými hráči. Ve sportovní střelbě soutěží například Tomáš Nýdrle, Jitka Pešková či Barbora Šumová z Komety Brno. Nechybí plavání, atletika nebo veslování. „Chceme navázat na nejúspěšnější vystoupení vysokoškoláků, kteří z poslední letní univerziády v Kazani přivezli šestnáct medailí," nastínil Šamberger.

České basketbalistky nečeká na turnaji v Kwangdžu jednoduchá práce. „Změříme síly se špičkovými výběry USA a Číny, na které narazíme už v základní skupině. Chceme uhrát co nejlepší výsledky. Těším se i na zahájení a atmosféru," dodává Kašpárková před sobotním startem univerziády.