„Michal se vždycky dokáže vyhecovat až na velkou akci. I v Pekingu vytvořil národní rekord,“ popisuje Kyněra českého specialistu na plaveckého motýlka.

Pověst borce se skvělým načasováním formy může Rubáček potvrdit nebo vyvrátit už zítra. Úvodními rozplavbami načne své působení na mistrovství Evropy v krátkém bazénu. V chorvatské Rijece čeká na závodníky zcela nový areál. „Už se těším. Co jsem se díval, je tam padesátimetrový bazén, v němž mají posuvnou stěnu a dokáží z něj během pár minut udělat pětadvacítku,“ vypráví Rubáček, který se do přístavního města vypravil vůbec poprvé. Dvaadvacetiletý talent ze Znojma v loňské sezoně neměl na motýlkových tratích v Česku konkurenci. Na brněnském mítinku se ale zjevil osmnáctiletý plzeňský dorostenec Jan Šefl, který rázem drží česká maxima na stovce i dvoustovce.

„Honza mě dost překvapil. Ale v Chorvatsku mu nenechám nic zadarmo. Budeme se zdravě hecovat,“ ujišťuje Rubáček.

Na evropský šampionát vyrazil spolu s dalšími devatenácti českými reprezentanty pod vedením nového kouče Jiřího Kyněry. Rubáček ho přesto dobře zná. Vždyť jej už několik let trénuje ve Znojmě. „Jsem rád, že je na tom místě právě on. Přinesl změnu oproti posledním čtyřem letem. Už jen rozčlenění reprezentačního družstva do tří skupin je takový motivační prvek. Člověk se chce udržet v té nejsilnější skupině, aby nemusel plnit průběžné limity,“ popisuje Rubáček jeden z nových rozhodnutí kouče. Ten rozčlenil reprezentanty do tří výkonnostních skupin. Nejsilnější z nich, která čítá sedm českých nejlepších plavců, má v sezoně zajištěnou účast na velkých akcích.

Rubáček si pro evropský šampionát vytyčil jasný cíl. „Jedu si pro semifinálovou účast. Kdyby se podařilo postoupit až do finále, tak bych byl obrovsky spokojenej,“ mluví o svých ambicích.

Po návratu do Česka se bude muset vrhnout na studijní povinnosti. Na Fakultě tělesné kultury na Univerzitě Palackého chce zakončit bakalářské studium. „Ale se závěrečnou prací jsem ještě nezačal. Její název? Ten po mě nechtějte. Ještě bych to poplet,“ směje se plavec.