Po týdenním záskoku střídá legendárního Miroslava Pospíšila, který si připsal domácí výhru nad Libercem 77:65. „Učím na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity, takže v Brně jsem a říkal jsem si, že se mi trénování prvního týmu jednou vyplní. Vedl jsem mužstva v okolí a chci ukázat, že umím trénovat i v Brně," usmívá se třiačtyřicetiletý Pětivlas v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Co pro vás znamená angažmá u prvního brněnského týmu?

Je to pro mě samozřejmě velká výzva. Po nečekaném konci ve Svitavách jsem s podobnou nabídkou nepočítal. V Brně jsem vždycky chtěl trénovat první tým, i když jde o druhou nejvyšší soutěž. Mám smlouvu na dva roky a klub má ambice na postup výš. Navíc se rád vracím na Moravskou Slavii, kde jsem trénoval deset let.

Zvažoval jste nabídku dlouho?

Vzal jsem si týden na rozmyšlenou, protože jsem s kamarády rozjel přípravky v Podolí u Brna a vedl jsem tam druholigové muže, s nimiž jsme soutěž začali čtyřmi výhrami. Je tam výborná parta, spousta kluků mi prošla pod rukama a tým šlapal, takže jsem nabídku poměrně zvažoval. Kývl jsem, protože jsem vzal v Brně i juniory, kteří jsou s prvním týmem provázaní.

Dostal jste od vedení JBC Brno konkrétní cíl?

Ten je jasný, postup do play off. Tam nikdo neví, co bude dál. Chceme skončit do osmého místa, i když konkurence v soutěži je velká. Tým není natolik silný, aby splnění cíle jen tak zvládl, takže musíme pořádně trénovat.

Dojde ke změnám v kádru?

S vedením jsme o tom mluvili a dohodli se, že do Vánoc kádr pouze zeštíhlíme. Na můj vkus je v kádru moc hráčů, zvlášť když máme juniory, které můžeme zapracovat. Ze Žabovřesk jsem vzal zpátky Filipa Svobodu, který za Basketball Brno nastoupil v lize. Chci mu dát znovu příležitost, má na to. Zbytek vyřešíme po Vánocích, jednoho až dva hráče klub možná přivede. Chybí nám střelec jako třeba Pavel Miloš nebo Tomáš Teplý.

V čem vidíte největší potíže brněnského týmu?

Samozřejmě v obraně, když mužstvo dostává v zápasech víc než sto bodů. Na obranné systémy se zaměříme.

Pomýšlíte hned na postup do nejvyšší soutěže?

Není to otázka na mě, jde o věc managementu a záleží na penězích. Osobně si myslím, že nejvyšší soutěž by Brnu slušela.

Na vaši práci bude dohlížet náročný kouč Miroslav Pospíšil. Jste na něj připravený?

Je to pedant, ale jsem zvyklý pracovat. Známe se, tři roky jsem nevynechal jediný jeho trénink. Vím, do čeho jdu. Dneska jsme si dokonce potykali. To mě těší. (úsměv)

O prázdninách jste nečekaně skončil na lavičce svitavských Turů, které jste dovedl do předkola play off. Překvapilo vás to?

Svitavy potřebovaly ušetřit velký balík peněz, takže kromě mě skončili také hráči Meno nebo Kramný. Klub potřeboval uspořit a já jsem byl na čelním místě pořadí.

Jak jste vnímal, že jste splnil předsezonní cíl a vedení klubu přesto dalo přednost vašemu asistentovi?

Klub prostě potřeboval ušetřit a já jsem byl drahá položka v rozpočtu, protože hodně stálo mé dojíždění z Brna do Svitav. I asistent šel s penězi dolů. V Brně aspoň nebudu zabíjet čas dojížděním.