Šafářová měla po brejku na 6:5 nakročeno k zisku první sady, jenže bývalá světová jednička Williamsová dokázala vyrovnat a následný tie-break jednoznačně ovládla. V dalších setech už ale měla navrch česká tenistka a zaváhala jen ve chvíli, kdy za stavu 5:2 v třetí sadě podávala na vítězství. Promarnila tři mečboly a hru ztratila, čtvrtou možnost na ukončení zápasu už ale využila.
S Williamsovou, která v neděli hrála finále turnaje v Montrealu, dosud Šafářová měla zápasovou bilanci 0:4. V druhém kole čeká českou tenistku, v Cincinnati šestnáctou nasazenou hráčku, utkání se Zarinou Dijasovou z Kazachstánu.
Štěpánkův zápas s Pospisilem rozhodl až tie-break třetího setu. Čtyřiadvacetiletý kanadský hráč s českými kořeny, který na počátku srpna ve Washingtonu hladce porazil Tomáše Berdycha, ho vyhrál 7:4 a v druhém kole bude soupeřem Rogera Federera.
Z turnaje se kvůli zraněnému kolenu odhlásila loňská vítězka Viktoria Azarenková, která měla být v prvním kole soupeřkou Barbory Záhlavové-Strýcové. Běloruskou tenistku nahradila v pavouku dvouhry Němka Mona Barthelová.