V měsíční přestávce přesně uprostřed sezony se ve středu a ve čtvrtek na brněnské trati představí oba špičkoví jezdci Yamahy. „Jelikož je tým hodně tajemný a nechce k sobě téměř nikoho pustit, pravděpodobně bude testovat novou techniku. Těžko ale odhadovat, jestli půjde hlavně o novinky na příští sezonu, nebo vylepšení pro tu nadcházející," uvedl mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana.

Velmi pravděpodobně to bude kombinace obou variant. Třetí Lorenzo, který se vrací na motorku po dvou operacích, ztrácí v celkovém hodnocení na nyní vedoucího Marca Marqueze 26 bodů. V následujících devíti závodech má ještě velkou šanci ztrátu smazat. A mezi nadcházejícími Velkými cenami nechybí koncem srpna ani ta v České republice.

Yamaha tak půjde do brněnského závodu s výhodou dvou dnů strávených na trati. „Za tu dobu se toho dá vyladit na motorce opravdu hodně. Pořád je co testovat. Do tréninků tak půjdou s výhodou," říkal ze své zkušenosti brněnský mechanik Igor Králík, který má zkušenosti i z týmu závodícího ve světovém šampionátu.

Letní testy nejsou jen výmysl Yamahy. I ostatní týmy MotoGP využívají volna k ladění svých strojů. Ale na jiných okruzích. Honda míří do Japonska, doma se nepředstaví ani český tým Cardion AB Motoracing za který jezdí Brňan Karel Abraham. „Dáváme přednost jiným tratím, kde toho můžeme víc vyzkoušet," vysvětlil Smetana.

Brněnské testy Lorenza a Rossiho můžete zhlédnout ve středu a ve čtvrtek vždy od devíti ráno do šesti hodin večer. Vstup bude zdarma, ale pouze na tribuny T3, T5 a C. Paddock bude zavřený pro všechny fanoušky. Na své si tedy nepřijdou ani zájemci o autogram. „Je jen opravdu mizivá šance, že fanoušci jezdce potkají. Na okruhu i přespávají," naznačil mluvčí.

Kdo má přesto zájem o podpis Lorenza s Rossim, může si po dobu testů koupit vstupenku na Velkou cenu České republiky. Pořadatelé z nich každý den vylosují pět výherců, kteří dostanou tričko nebo kšiltovku s jejich autogramy.