S tituly z mužské dvouhry Petra Koukala a smíšené čtyřhry v podání páru Alžběta Bášová – Jakub Bitman se badmintonové baště ještě vyrovnal českokrumlovský oddíl. „Přesto nás výsledky i výkony našich hráčů potěšily. Téměř ve všech disciplínách jsme bojovali o medaile," uvedl jehnický hrající trenér Stanislav Kohoutek, jehož svěřenci včetně něj posbírali dohromady sedm medailí.

Právě on patřil mezi smutné hrdiny šampionátu v Mostě. V sobotním semifinále mužské čtyřhry se zranil. Utkání sice ještě dohrál, ale kvůli omezenému pohybu se svým spoluhráčem z oddílu Michalem Světničkou prohráli. „Nemohl jsem dát nohu dopředu a opřít se o ni. Nešlo s tím hrát. Je to velká škoda. Cítil jsem se dobře, měl jsem formu. Mrzí mě to o to víc, protože jsem mohl bojovat o dva tituly," krčil rameny Kohoutek, který kvůli problému předčasně ukončil účast ve finále smíšené čtyřhry.

Zatímco jeho účinkování skončilo smolně, další jehničtí badmintonisté naplnili svá očekávání. Nasazená jednička mužské dvouhry Koukal potvrdil roli favorita a dokráčel si už pro sedmý titul. „Především mě těší, že po dlouhé době jsem neměl při zápasech problémy s kolenem," povídal český olympionik.

Bášová s Bitmanem zase prošli pavoukem bez ztráty setu. Blízko velkému úspěchu byl i osmnáctiletý Adam Mendrek, který podlehl ve čtvrtfinále až po třech setech desetinásobnému českému šampionovi Janu Fröhlichovi. „Loni jsem s ním prohrál 0:2, takže od minule jsem se zlepšil. Na druhou stranu jsem mohl i vyhrát," uvažovala česká naděje.

Jejich vzájemný zápas trval na badminton maratonských sedmdesát minut. „I když je Adam výborně fyzicky připravený, soupeř prokázal zkušenost a kvalitu a doslova jej fyzicky odrovnal. Vodil si ho jako profesor z rohu do rohu," všiml si bývalý Mendrekův trenér a badmintonový expert Ladislav Vorel.

Jehnice na mistrovství reprezentovala „na půl" i vítězka ženské dvouhry Kristína Gavnholtová. Slovenská rodačka s českým občanstvím, která dlouhodobě žije v Dánsku, začínala svou kariéru právě v brněnském oddíle, odkud odešla do zahraničí.

Mistři pohledem odborníka

Výkony nových republikových šampionů z o oddílu Sokol Veselý Jehnice pohledem badmintonového odborníka Ladislava Vorla:

PETR KOUKAL (mužská dvouhra)

„Po nucené pauze způsobené zraněným kolene přijel na mistrovství velice dobře herně i kondičně připravený. Shodil šest kilogramů, takže byl lehčí a na hřišti ještě rychlejší. Velice mu také pomohla přítomnost jeho nizozemského trenéra Dickyho Palyamy. Pořád je vidět, že výkonnostně patří víš než ostatní."

ALŽBĚTA BÁŠOVÁ + JAKUB BITMAN (smíšená čtyřhra)

„Zatímco úroveň všech ostatních párových disciplín byla katastrofa, tato dvojice předvádí kvalitní hru. Ostatní vysoce převyšují."