Na konci dubna basketbalistky brněnského Valosunu ronily slzy. Prohrály rozhodující zápas o ligový bronz a skončily bez medaile. V celkovém pořadí na čtvrtém místě. Co ale mají dělat teď? V nové sezoně se v tabulce potácejí na nelichotivé desáté příčce ze dvanácti. Za nimi jsou pouze kluby, o kterých třeba známý kouč Jan Bobrovský říká, že nemají v soutěži co dělat.

Právě Pardubice a nováček DSK Praha jsou jediné týmy, které se musely před Valosunem sklonit. „Ale naším letošním cílem rozhodně nebyla první čtverka. I když uznávám, že dosavadní desáté místo není nic příjemného,“ přiznala opora celku z Králova Pole, který má ale ještě dohrávku s Karlovými Vary k dobru.

Zklamané nebyly jen hráčky, ale také vedení Valosunu. Ve středečním zápase Středoevropské ligy v Popradu už na lavičce brněnského týmu stál Marek Šilhan, který zakončil uplynulou sezonu čtvrtým místem. „Trenér Šilhan patřil celou sezonu do realizačního týmu. Teď se ujal přípravy prvního družstva,“ podotkl klubový šéf Richard Foltýn.

Změna kouče? Nejspíš ano

O změně trenéra ale mluvit odmítl, podle informací Deníku se k ní ale schyluje. „Vyjádřím se až po stanovisku vedení Valosunu,“ vzkázal kouč Richard Klein, který tým vedl od začátku letošní sezony. O dalším směřování brněnských hráček už ale asi rozhodovat nebude.

I v sobotním duelu s mladoboleslavskou Slovankou povede znovu tradiční zachránce Šilhan. Jestli na své pozici setrvá dál, funkcionáři prozradí v příštím týdnu.

Ať povede Valosun kdokoliv, musí se vypořádat s nepříznivou situací. Pozice na dně tabulky, už jen teoretická šance na postup ze skupiny Středoevropské ligy nebo třeba chybějící typická pivotka. „Na této pozici nám teď až do Vánoc chybí Markéta Zatloukalová. Střídají se místo ní holky, kterým post není vlastní,“ připomněla další starosti Vlková. Tu uspokojují alespoň její individuální výsledky. Průměrně nastřílí v zápase dvacet bodů, což je nejvíc v soutěži.

Valosun doplácí i na letní zemětřesení v kabině, při kterém se poroučela pětice hráček a jiné je přišly nahradit. „Hlavně na začátku sezony nám to uškodilo, pořád jsme se sehrávaly. Ale důležité bude naše postavení po nadstavbové fázi. Věřím, že tým má kvality na šestou příčku,“ přála si střelecká hvězda královopolské­ho celku.

První šanci na zlepšení situace má už v sobotu od půl páté odpoledne. Diváci se vstupenkou ze zápasu Zbrojovky mají volný vstup.

MIZÉRIE VALOSUNU

bilance v domácí soutěži
10. místo: 2 výhry – 6 porážek
skóre: 536:616

bilance ve Středoevropské lize
4. místo: 0 výher – 3 porážky
skóre: 212:259

bilance v českém poháru
postup přes UP Olomouc do 3. kola. V něm hraje s Pardubicemi.