Když loni v srpnu dostali povolávací rozkaz na historickou premiéru jedenadvacítky v malém fotbalu proti Slovensku, Blaha už s ním počítal po avízu od trenéra blanenského výběru. „To já nominaci nečekal, pro mě byla velké překvapení," přiznává dvacetiletý Širůček.

Zato při oznamování jmen do kempu před mistrovstvím Evropy už doufali oba. „Po hattricku v zápase proti Německu jsem pozvánku očekával a tréňa nezklamal," usmívá se útočník. „Nepřemýšlel jsem nad tím tolik, pokaždé se těším. Když prokážu, že jsem platný, mám tady hrát. Když tady budou lepší kluci a budu to sám vědět, má to tak být," zůstává v klidu dvaadvacetile­tý Blaha.

Rychlonohý záložník naráží na fakt, že tři hráči z osmnáctičlenné skupiny před startem Eura národní tým opustí. „Záložníci jsou tady jedni z nejlepších fotbalistů, co vůbec můžou být. Jsme tři typově hodně podobní s Krausíkem a Láďou Mužíkem, menší hráči, kteří mají rádi balon. Rozhodnou maličkosti a trenéři to mají těžké," uznává Blaha, který hraje za tým M.K. Louka.

Širůček o místo bojuje s dalšími třemi útočníky. „Všichni jsme na stejné vlně, vyrovnaní borci. Moje výhoda spočívá v tom, že už jsem byl s reprezentací třikrát, zapadl jsem do týmu a snad se mi podaří dostat do finální patnáctky," přeje si dvacetiletý forvard.

Širůčka v blanenském výběru v DRFG Superlize malého fotbalu nejprve kouč nasazoval do obrany, ale po změně na lavičce se posunul dopředu a hned skóroval v derby s Brnem. „Přišel nový trenér, který mě dal dopředu, kde mi to sedí víc," souhlasí.

Blaha umí zaútočit, ale nedělá mu problémy ani otrávit hru útočníkům soupeře. „Možná mi to sedí víc zezadu, kde mám všechno před sebou skrz rozehrávku. Hrušku bych se svou postavou hrát nemohl," naráží se smíchem na hrotovou pozici Širůčka.

V úterý zažili čeští reprezentanti první společný den a vyrazili například na prohlídku pražského centra včetně orloje na Staroměstském náměstí či Karlova mostu. „Na výlet jsem se těšil, mě památky baví. S klukama se známe, noví zapadli v klidu, nálada je dobrá," pochvaluje si Blaha, který nedávno dokončil bakalářské studium tělesné výchovy a základů společenských věd na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Čeští reprezentanti patří na domácím Euru k favoritům a hráči myslí na medaile. „Doufám, že všechno vyhrajeme. Jsme hodně silní a ve velké výhodě jako domácí, i když to bude těžké," hlásí útočník Torpéda Vážany, který se vyučil jako truhlář a pokračuje jako automechanik. „Dělám si další výučák vedle fotbalu, abych jej mohl hrát naplno. Taťka je truhlář, odmalička mě k tomu vedl, máme doma dílnu a něco málo zvládnu, ale už tam nechodím," culí se Širůček.

Přestože o soupeřích na Euru mnoho neví, věří čeští reprezentanti v úspěch. A trenéři na kempu pracují na tom, aby se s tím jejich svěřenci srovnali. „Můžou o nás mít skrz média lepší obrázek než my o nich, ale budeme přichystaní jak fotbalově, tak psychicky, abychom to zvládli. Od prvních dnů víme, jakou máme pozici, jsme favorité a roli přijímáme," uzavírá Blaha.