Ve sprintu dojel až na vrchol, když poprvé v kariéře zdolal olympijského vítěze Jasona Kennyho z Velké Británie a ve finále světového šampiona i rekordmana Françoise Pervise z Francie. „Mám jejich první skalpy a je to skvělé," culí se čtyřiadvacetiletý Kelemen.

Co pro vás znamená takový triumf?

Ještě jsem Kennyho ani Pervise nikdy neporazil a je super, že se mi to povedlo před blížícím se mistrovstvím Evropy, zvlášť když se mi od zranění moc nedařilo. Jsem rád za taková vítězství i rekord velodromu, který jsem zajel v kvalifikaci dvoustovky.

Kterého vítězství si považujete víc?

S Kennym jsem loni v Roubaix také v semifinále prohrál na jízdy 1:2, takže jsem ho chtěl porazit. Vyhrál jsem 2:0 a byl to dosud asi největší zážitek. Přece jenom je olympijský vítěz a jezdí dobře takticky. To pro mě bylo větší drama.Pavel Kelemen zdolal světového šampiona Françoise Pervise (v tmavém).

Finále jste vyhrál 2:1 nad domácím miláčkem. Jak vás přijali francouzští diváci?

Když jsme jeli finále, povzbuzovali Francouzi jen Pervise, ale i tak vytvořili skvělou atmosféru. Mají tam super komentátory a chodilo dost lidí. S klukama jsme si říkali, že i organizace je na takové úrovni, že se vyrovná Světovým pohárům. Hned vedle stojí velodrom, kde končí slavný závod Paříž – Roubaix, cyklistika tam je velmi populární.

Na stupně vítězů chodil v Roubaix pouze vítěz. Jak jste se na pódiu cítil?

Mrzelo mě, že jsem tam stál sám. Kdybych měl Pervise pod sebou, šlo by o ještě větší zážitek. (úsměv) Aspoň jsem dostal pěknou průhlednou plaketu.

Dva měsíce vás trápily bolesti kolena, závodíte až od června. Ještě vás zranění omezuje?

Dva měsíce nikdo nevěděl, co se stalo, mohl jsem běhat, ale na kole mě noha bolela. Po návratu se mi nedařilo, až jsem byl z toho nervózní. Teď už to snad bude dobré, cítím se docela v pohodě i na tréninku. Ještě formu trošku vypilujeme a Evropa snad dopadne dobře.Pavel Kelemen (vpravo) zdolal olympijského vítěze z Londýna Jasona Kennyho.

Mistrovství Evropy hostí v polovině října švýcarský Grenchen. Jaké si kladete cíle?

Nechci nic vykřikovat, ale medaile by byla hezká. (úsměv) Na loňském šampionátu na Guadeloupe mi nevyšla, takže to zkusím teď.

Dukla Brno vyjela dvě místa ve sprintu a jedno v keirinu pro Světové poháry, kde se bojuje o body do olympijské kvalifikace. Přemýšlíte, zda se po Londýně podíváte i do Ria de Janeiro?

V keirinu jsme v olympijském žebříku pozadu, což se pokusíme vylepšit, zato ve sprintu jsme zatím na postupovém místě. Nechci předbíhat, ale vypadá to dobře.