Třeba se teď se sponzory roztrhne pytel…

To bych byla jedině ráda.

Jak se to vlastně seběhlo?

Kontaktoval mě známý. Chtěla jsem vždycky propagovat výrobek nebo firmu, která by mi něco říkala, a jeho napadlo, že by tohle bylo dobré spojení.

Máte kam saunu postavit?

O tom právě pořád přemýšlím, ale ta nejmenší, co vyrábějí, je pro jednoho člověka. Myslím si, že místo najdu. Je dobré, že si ji můžete dát do bytu.

Myslíte, že je jednodušší shánět sponzory přes známé než přes agenturu?

Asi ano. To by ale musely říct ty firmy. Možná je pro ně lepší, když se se sportovcem mohou osobně potkat a vyhodnotit, jestli ano, nebo ne.

Takže vás teď uvidíme i na billboardech?

Klidně, jestli jim to nějak pomůže. Je to značka mezi saunami, akorát u nás je to trošku dražší – člověk zaplatí za kvalitu. Třeba v Rakousku se ale hodně používá.

Po jak dlouhé době máte nového sponzora?

Nevím, možná tři roky? Teď mě oslovila i firma na sportovní oblečení, takže to vypadá, že je vše na dobré cestě.

Neříkáte si, že jste od agentury měla odejít dřív?

Tak jednoduché to není, člověk tím zase ztrácí čas. Musíte chodit na různé schůzky a ne vždy to dobře dopadne. Je dobré, když máte agenturu za zády. Akorát možná lidi odrazovalo to, že oslovovat mě přes agenturu nemá cenu.

Bála jste se, že se sponzor neobjeví?

Řešili jsme to, pak přišlo jaro a pro mě bylo důležitější připravit se dobře na sezonu. Člověk si musí ujasnit priority – takže jsem si pak řekla: buď to vyjde, nebo ne.

Připravena na mistrovství Evropy tedy jste?

Pro mě půjde o první mezinárodní závod, takže sama nevím, jak bude probíhat. Bude tam hodně mladých a motivovaných soupeřek, které byly na olympiádě, i když třeba ve finále B. Sama se ale těším a jsem zvědavá.

Jste ráda za tu změnu termínu na samý úvod sezony?

Ani ne. Já většinou potřebuju jeden dva závody, abych se rozjezdila a vyzkoušela si to po zimní přípravě. Za ty roky máme nastavený trénink tak, že cílem je mistrovství světa. Pro nás byl i trochu oříšek, jak se připravit na dvouvrcholovou sezonu. I pro trenéra to byla novinka.

Co jste tedy vymysleli?

Snažili jsme se zařazovat více rychlosti, což bych normálně ještě v téhle době nejezdila. Otázka je, jestli to nebude na škodu vzhledem ke konci sezony.

Zatím se vám na evropských šampionátech dařilo. Z toho pohledu se asi víc těšíte, že?

Já se těším na každé závody, a když přijde medaile, je radost o to větší.

Pokud byste vyhrála, byla byste úřadující olympijskou, světovou i evropskou šampionkou…

To by byl dobrý hattrick. Budu pro něj dělat maximum.

Kdo budou vaše největší soupeřky?

Těžko říct, takhle to nedokážu odhadnout. Je tam třeba Irka, která na mě loni jela jeden závod – svěťák. Byla třetí hned za mnou, potom jsem ji ale už nikdy neviděla. Jsou tam možná neznámé tváře, ale já z nich mám respekt, protože vím, že můžou být dobře připravené. Musím se psychicky připravit i na to, že nepojedu s takovým náskokem jako na olympiádě. Důležité je nepanikařit a věřit si.

Spokojená budete s čím?

Bude hodně záležet na výkonu. Nikdy jsem tam nezávodila, bude to můj úplně první start na kanále v Seville. Když se tam v roce 2002 jelo mistrovství světa, měla jsem zdravotní problémy, nemohla jsem startovat.

MARKÉTA KOSOVÁ