Česká bikerská špička znovu na jihu Moravy. K republikovému šampionátu horských kol a zároveň finálovému závodu Českého poháru vyjedou o víkendu jezdci na trati nad brněnským Anthroposem. Na start se postaví okolo devíti set jezdců. „Předpokládám, že přijede kompletní česká špička,“ uvedl ředitel klání Lubomír Vidlák.

Mezi účastníky nemá chybět ani obhájce loňského prvenství Jaroslav Kulhavý, který na počátku července zazářil ve švýcarském Lenzerheide, kde po dvou letech vystoupal na stupně vítězů v závodě Světového poháru, kde skončil druhý. „Jarda mi účast potvrzoval už na jaře, se závodem v Brně počítá,“ těšilo ředitele víkendového mistrovství.

Na trať v Pisárkách vyjede i brněnská bikerka Lucie Veselá, která zaujímá čtvrtou pozici v celkovém pořadí poháru a od roku 2010 nedojela na republikovém šampionátu hůř než čtvrtá. „Profil trati pro mě není ideální, pokusím se však udržet třetí příčku. Na druhém místě v seriálu je totiž polská závodnice, která na republikovém mistrovství startovat nemůže a je tedy ze hry v celkovém pořadí,“ upřesnila dvaatřicetiletá jezdkyně ze stáje GT Opportunity Brno.

Michal Škoda v dresu Zbrojovky slaví gól.
Z Norska se vrací nejlepší střelec. Útočník Škoda pomůže Zbrojovce

Součást víkendového programu je znovu i disciplína eliminátor, tedy krátký sprint několika bikerů najednou. „Většina ze špičkových závodníků eliminátora nejede, protože nechtějí riskovat zranění nebo technické problémy. Je to spíš zábava pro nižší výkonnostní kategorie,“ vysvětlil Vidlák.

Stejně jako v loňském roce se trať nad Anthroposem dočkala mírných úprav. „Přestavěli jsme některé technické pasáže a upravili povrchy pro potlačení erozí, takže je trať připravená na zatížení a nebude se měnit před očima jako před dvěma lety,“ připomněl Vidlák premiérový ročník poháru.

Tradičně pak pořadatelé bojují se suchem. „Modlíme se za každou dešťovou přeháňku. Trať je však natolik vysušená, že ani jednodenní déšť moc nepomůže. Na stadionu budou připravení hasiči na kropení škváry, tam bývá prach velmi nepříjemný,“ dodal ředitel.

Program akce
Kdy a kde: v sobotu a neděli v Brně nad Anthroposem
Sobota: dopoledne závody dětí, odpoledne eliminátor
Neděle: dopoledne závody mládežnických kategorií, start žen v půl druhé odpoledne, start mužů v půl čtvrté odpoledne