Český tým na evropském šampionátu v Řecku prohrál úvodních sedm utkání a spadl až do play off o udržení. V něm však zdolal Švédsko i Černou Horu a obsadil konečné sedmnácté místo. „Museli jsme se hodně namotivovat. Každý, kdo šel v posledních zápasech na hřiště, odvedl maximum," pochválil spoluhráče.

Turnaj nakonec ovládli mladí Turci, kteří v základní skupině porazili český výběr 81:64. „Tušil jsem, že se dostanou až do finále. Byli na tom dobře silově, všechny basketbalové činnosti měli na výborné úrovni," zaujalo jej.

Češi naopak v tomto směru podle Slaniny zaostávali. „Fyzicky na tom byly ostatní týmy lépe. Ale za naším umístěním stojí víc aspektů dohromady," přemýšlel.

Devatenáctiletý basketbalista si oddechl, když v neděli turnaj skončil. „Měli jsme málo vysokých hráčů. Někteří se zranili, jiní s námi ani nejeli. Cítil jsem, že mi síly ubývaly, na konci už jsem na hřišti skoro umíral," potvrdil náročnost klání.

Nyní si může v klidu vychutnat i předchozí úspěch ve studijním životě. „Kvůli maturitě jsem odjel předčasně i z klubu, abych se připravil. Zvládl jsem ji za pět," pousmál se.

Do italského klubu Bielle už se ale nevrátí, aspoň ne na příští ročník. Čeká ho hostování v celku Treviglio, jenž rovněž hraje druhou italskou ligu. V Bielle neustále narážel na omezení dvou cizinců v mužstvu. „Čekal jsem třeba na zranění jednoho z nich, to ale nepřišlo. Jinak jsem s týmem absolvoval vše," hodnotil minulý ročník.

V Trevigliu má cizineckou kvótu naplnit s vyškovským rodákem Tomášem Kyzlinkem. „Ještě jsme spolu nemluvili. Svoji roli v týmu zatím neznám, měl bych se v něm rozehrát," dodal.