Původní zpravodajství Jana Paříka z mistrovství Evropy v taekwondu.

První krok pro laika je rozlišovat hlavní dvě federace, které určují směry korejského bojového umění. V názvu se liší jen prvním slovem, jedna se jmenuje Mezinárodní federace taekwonda ITF a druhá Světová federace taekwonda WTF. Oba směry mají stejný základ. Světová federace byla založená později a od mezinárodní se z politických důvodů v roce 1966 odtrhla. „Mezinárodní federaci podporuje Severní Korea, kdežto světovou Jižní Korea," vysvětluje Jan Chaloupka, trenér českých juniorů.

Převaha ITF

V České republice se z důvodu dřívějšího režimu uchytilo taekwondo pod taktovkou mezinárodní federace. Tomu odpovídá i počet škol, které ho provozují. Český svaz ITF sdružuje 34 škol, zatímco WTF pouze deset. „Je trochu škoda, že je náš sport roztříštěný na několik větví. Ale podobné je to třeba v boxu. V něm se soutěží také v různých organizacích," popisuje Vyzrál. „I tak existují turnaje open, kam může přijet kdokoli a přitom nemusí být člen dané federace," pokračuje.

Pro zvětšení klikněte.

Na olympijské hry se ke škodě českých taekwondistů prosadila jen světová federace. Od olympiády v roce 2000 v Sydney se soutěží ve sportovním boji a český účastník se na hrách zatím neobjevil.

Pokud by se závodilo v dikci mezinárodní federace, situace je pro Čechy odlišná. Patří totiž ke světové špičce a každý rok sbírají z vrcholných akcí spoustu medailí. „Určitá rivalita mezi závodníky panuje, ale jde o odlišné sporty s vlastními strukturami. Někomu se zamlouvá směr jedné federace, dalšímu zase té druhé. Podobně funguje třeba box a thaibox," srovnává Vyzrál.