Korytář šel k zemi po překonání skoku číslo 24 – živého plotu U hangáru. „Koníkovi to nevycházelo a chtěl si přidupnout. Půda byla rozmočená, dojel úplně ke skoku a měl namířeno doprava, ale po něm sekl v té rychlosti doleva, táhl za ostatními koni, protože na Velký anglický skok je ostré točení. Udělal mi takovou myšku, rozhýbal mě, ztratil jsem balanc a už jsem stál vedle něho," popsal Korytář.

Přestože závodí na německých i českých drahách, zkušenosti mu před pádem nepomohly. „Kdyby šel kůň rovně, dalo se to usedět, jenže udělal protipohyb, nečekal jsem jeho manévr. Byly to sekundové momenty," líčil.

Universe Of Gracie v loňském ročníku obsadil po diskvalifikaci Nikase s Markem Stromským ve Velké pardubické třetí příčku, o rok dřív doběhl čtvrtý. Měl šanci na umístění v nejlepší sedmičce. „Mrzí mě to. Koník měl slabé stránky v oračině, kde se mu moc nelíbilo, ale když vcházel na trávu, chtěl bojovat. Dráha byla už hlubší a rozbitá, koně vyrovnané, takže jsem vyloženě čekal na Havlův skok, že po něm zabojuje. Určitě by byl na tabuli," posteskl si Korytář, který se před třemi týdny dozvěděl, že pojede jedenáctiletého valacha břeclavské stáje.

Před rokem Korytář okusil Velkou pardubickou poprvé, ale s Orixem vynechal poslední skok. „Kůň byl na hranici sil, svou práci si oddělal, ale kvalitu na ostatní koně neměl. Všichni už byli v cíli, když jsem přijížděl, lidé tleskali a nechtěl jsem, aby ho to vyvedlo z míry a stalo se mu něco na posledním skoku, takže jsem ho raději objel. Už nešlo o nic," pravil žokej.