Dva české páry se totiž probojovaly do elitní evropské šestky, čímž si zajistily účast na mistrovství světa do devatenácti let, které je na programu příští rok. Překvapilo hlavně brněnské duo. Ač Donovan Džavoronok i Martin Licek věkově nestačili protivníkům, na kurtech vybojovali páté místo. „Je to skvělý úspěch. Až do pátku se nám dařilo výborně. Ale na Rusy jsme neměli," okomentoval čtrnáctiletý Džavoronok porážku ze třetího kola play off. V něm brněnský pár podlehl pozdějším vítězům Aleksanderu Margievovi a Igoru Velichkovi 0:2 na sety. Do semifinále se mohl probojovat přes opravy, ale podlehl také norskému páru. „Věříme, že se můžeme posouvat dál. Uvidíme, jak se zlepšíme v další sezoně a podle toho si nastavíme další cíle," přemítal šestnáctiletý Li­cek.

Oba volejbalové rostou pod dohledem otců a bývalých špičkových hráčů. „Není jednoduché mít známého tátu. Někdy jsou přísnější, ale někdy je s nimi větší sranda," shodla se dvojice brněnského Sokola, kterou připravuje Milan Džavoronok.

Včera všichni společně přihlíželi závěrečné ruské bitvě ve finále. Z ní bez výraznějších problémů vzešli vítězně Margiev s Velichkem, kteří zvítězili nad Perebeinosem a Danilovem 2:0 na sety.

Domácí se neztratily ani v ženské kategorii. Na Pražanky Hana Třešňákovou s Barborou Pilátovou zbyla neoblíbená čtvrtá příčka, přesto si také vybojovaly účast na mistrovství světa. „U nich se úspěch čekal. Jen škoda, že se nedostaly ještě výš. Na medaili měly," prohlásil Zdeněk Václavík z organizačního výboru.

Závěr ženského turnaje patřil polským vycházejícím hvězdám. Katarzyna Kocioleková s Jagodou Gruszcynskou ve finále porazily 2:0 na sety německou dvojici Schneiderová-Schreiberová. „Plážový volejbal v této kategorii hodně zlepšil v útočné fázi. Ale někteří vysocí hráči jsou zároveň trochu míň pohybliví," všiml si Václavík.

Evropský turnaj na Sokoláku si nenechalo ujít 48 dvojic ze 23 zemí, pořadatelé se na akci připravovali už od února. „Když dvojice vypadnou ze Světové série, hned odjíždí domů. Tady to bylo jiné. Týmy zůstávaly, braly to jako společenskou akci," pochvaloval si soutěžní ředitel Martin Všetečka.

ME v plážovém volejbalu hráčů a hráček do 18 let v Brně:

Muži:

Finále: Margijev, Veličko – Perebejnos, Danilov (všichni Rus.) 2:0 (13, 14),

o 3. místo: Rudolf, Wickler (Něm.) – Huus, Sörum (Nor.) 2:1 (-18, 10, 11).

Umístění českých dvojic: 5. Džavoronok, Licek, 13. Beneš, Hadrava.

Ženy:

Finále: Kocioleková, Gruszczynská (Pol.) – Schneiderová, Schreiberová (Něm.) 2:0 (10, 18),

o 3. místo: Betschartová, Eiholzerová (Švýc.) – Třešňáková, Pilátová (ČR) 2:0 (18, 21).

Umístění dalších českých hráček: 17. Válková, Forejtová.