Legendární Kubánec se nejprve zády k doskočišti urputně soustředil a po čtrnácti krocích přeletěl laťku v nepředstavitelné výšce. „Na rekordy musí být člověk fyzicky i psychicky skvěle připravený. V tréninku pořád jen skáčete a skáčete,“ hlásí třiačtyřicetiletý bývalý atlet na mítinku v Hustopečích, kde jako manažer kubánské reprezentace sledoval své následovníky.

Sotomayor se málem dočkal šoku. Ivan Uchov si totiž na stojany nachystal výšku 244 centimetrů, kterou by překonal Kubáncův halový světový rekord. „Možná moje výkony někdo překoná, ale to je teď těžké říct. Třeba to zvládne právě Ivan,“ říká držitel sedmi titulů mistra světa.

Rodák z kubánského Limonaru ukončil kariéru v roce 2001. Veřejnost na něj kvůli jeho hbitosti dosud vzpomíná jako na létající kočku. „Jenže teď už vůbec neskáču. Troufnul bych si maximálně na dva metry, ale byla by to hrůza,“ směje se olympijský vítěz z Barcelony, který svými rekordními skoky překonal výšku fotbalové branky.

Sotomayor do České republiky jezdil rád. Závodil pravidelně v Ostravě, Bratislavě i v Praze. Na Hustopečském skákání si ovšem kromě atletiky užívá i jiných radostí. „Je to výborný mítink se skvělými lidmi a nejlepšími výškaři. Já se tady bavím hlavně atmosférou a muzikou, na kterou závodníci skáčou. Jsem přece z Kuby, takže se mnou rytmus šije,“ povídá příležitostný hudebník, který dokonce v kapele hraje na bubny.

Nejlepšího výškaře všech dob pronásledovala četná zranění a také stín kokainového skandálu, kvůli kterému nesměl rok závodit. Jeho syn Javier je také výškař, ale zatím otcových výkonů nedosahuje.

Sotomayor si při návštěvě jižní Moravy užil ještě jednu sportovní událost. Navštívil extraligový zápas hokejové Komety Brno. „Na utkání jsem byl poprvé. Nic podobného jsem nikdy nezkoušel. Hokej se mi vážně líbil,“ dodává s úsměvem.