Bez sponzorů a dotací by si fanoušci sportovních klubů na jižní Moravě museli najít jiný koníček. Podle zástupců sportovních klubů v kraji jsou totiž peníze od obcí, kraje či soukromých firem zásadní a bez nich by nepřežily.

Například znojemští hokejoví Orli loni od radnice získali téměř pět milionů korun. Tým hraje hokejovou EBEL ligu. „Pro mládež to platí ještě víc než pro áčko. Občanské sdružení, které má tyto oddíly na starost, vychovává mnoho mladých hokejistů a bez podpory města by nemohlo pracovat," uvedl manažer klubu Petr Veselý. Dodal, že dotace pokryjí víc než polovinu rozpočtu mládežnického sdružení.

Podporují 300 klubů

Především mládežnické týmy se snaží podporovat Jihomoravský kraj. Loni šlo z jeho rozpočtu do sportu 122 milionů korun. „Snažíme se vyplnit mezeru, která vznikla tím, že do sportu dlouhodobě stát neposílal dost peněz. Chceme pomáhat klubům na nejrůznějších úrovních. Loni jsme tak navýšili prostředky na sport o pětatřicet milionů korun, peníze si rozdělilo přes tři sta klubů. A podobnou podporu plánujeme i pro letošní rok," uvedl hejtman Michal Hašek.

Tento týden hejtman se zástupci Jihomoravské unie ligových klubů podepsal memorandum o spolupráci. Kluby v nejvyšších soutěžích dostanou nově dohromady patnáct milionů korun navíc.Pro zvětšení klikněte.

Odkázané na dotace jsou i profesionální týmy z nejvyšších soutěží. Zvlášť pokud jim chybí štědrý sponzor. S tím mají nyní problém házenkářky ve Veselí na Moravě na Hodonínsku. „Situace u nás není vůbec dobrá. Rozpočet na sezonu dáváme v posledních letech po odchodu generálního partnera dohromady složitě. Chceme však nejvyšší házenkářskou soutěž zachovat. Abychom mohli hrát o záchranu, musíme sehnat skoro dva miliony korun," popsal potíže jednatel klubu Vlastimil Procházka.

Jeho klub má letos na provoz přislíbených čtvrt milionu korun, podle Procházky je ale potřeba jednou tolik. „Zatím nám na účet dorazila dotace 160 tisíc a další kolo rozdělování peněz je až v červnu. Přitom už v březnu se platí kromě tradičních nákladů na dopravu, rozhodčí a nájem haly také třeba přihláška do soutěže na další ročník," dodal jednatel.

Většina profesionálních jihomoravských klubů je i přesto za podporu od měst, která reprezentují, vděčná. Dříve totiž samozřejmá nebyla. „Teprve před deseti lety se nastartovala výraznější podpora sportu, sportovních klubů a mládeže," uvedl majitel a trenér brněnské hokejové Komety Libor Zábranský. Klub od města dostal patnáct milionů.

Dostávají maximum

Zvyšování příspěvku sportovcům v Brně neplánují. „Dáváme maximum toho, co můžeme nabídnout. Zvlášť v době, kdy se mluví o stavbě fotbalového stadionu nebo atletické haly," vysvětlila náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková.

V Brně dlouhodobě dostává od města více peněz kultura. V okresních městech tomu ale je naopak.

S více penězi od města mohou počítat třeba sportovci v Blansku. „Pro letošek město schválilo nová pravidla přerozdělování dotací," uvedl trenér hokejistů Dynamiters Blansko Zdeněk Grünwald.

Ten je i radní města. Za střet zájmů to ale nepovažuje. „Výši dotace pro kluby nijak neovlivňuji. Počítá se podle složitého vzorce," vysvětlil.

Peníze podle trenéra hodonínských fotbalistů a bývalého reprezentačního trenéra Františka Komňackého hrají ve sportu hlavní roli dlouhodobě. „Dotace ovlivňují fungování klubů, výsledky i výkony oddílů či sportovců. Třeba Hodonínsko není ekonomicky tak silné, aby tady byly kluby první fotbalové či hokejové ligy," zhodnotil Komňacký.