Právě nedávno skončené hry napomohly sledovanosti profilů sportovců. „Zveřejnil jsem jednu fotku, která brzy získala přes tisíc reakcí a stala se populární. Přitom v průměru mívám kolem padesáti," zmínil šermíř.

Třeba brněnská tenistka Lucie Šafářová na sociální síti Facebook zaznamenala ještě větší lavinu reakcí. Její příspěvek po zisku olympijské bronzové medaile ze čtyřhry se líbil přes devíti tisícům lidí. „Splnil se mi další sportovní sen! Úžasný úspěch a radost," napsala Šafářová.

Populární sítěFacebook – společenský webový systém, sportovci mají veřejné vlastní profily, kde sdílí novinky, články či fotografie
Instagram – mobilní aplikace pro sdílení fotografií a krátkých videí, sportovci nejčastěji sdílí obrázky ze závodů či videa z tréninků

Facebook nově nabízí i možnost živého vysílání přímo z chytrého telefonu, čehož někteří sportovci i v Riu využívali a umožnili tak lidem prostřednictvím videa nahlédnout přímo do dějiště her. „Jenže je to trochu problematické, protože přímo v olympijské vesnici je zákaz natáčení. Nechtěl jsem ho porušovat, ale třeba Američané na něj moc nedbali," kroutil hlavou Choupenitch.

Osobní profily využívají nejen individuální sportovci, ale i někteří fotbalisté či hokejisté. Na facebooku jej mají například hráči Zbrojovky Radek Buchta, Jakub Šural či Stanislav Vávra. „Oslovila mě jedna slečna z Prahy s nabídkou, že mi stránku vytvoří a bude se o ni starat. Dělá ji třeba i Mariu Holkovi ze Sparty. Líbilo se mi to a říkal jsem si, proč ne," nastínil Buchta.

Ačkoliv profil nespravuje, do obsahu zasahuje. „Novinky k zápasům a články sdílíme automaticky, když mám něco zajímavého, domlouváme se," líčil Buchta.

Naopak Choupenitch se o své profily na sociálních sítích stará téměř výhradně sám. „Ještě mi pomáhá jeden člověk, ale většinu dělám sám, můžu se tam vyřádit. Je fajn občas sdílet i něco z osobního života, myslím, že lidi zajímá, co děláme, hlavně třeba teď u takového Lukáše Krpálka," poukázal Choupenitch na olympijského šampiona v judu.

Lidé mají možnost sdílené příspěvky komentovat, případně sportovcům poslat přímou zprávu. „Vždy se dívám, co píšou," pousmál se Buchta. „Strašně moc mi pomáhá, když lidé vyjádří podporu i v době, kdy se mi nedaří," doplnil Choupenitch.