V pouhých osmadvaceti letech Buchta převzal tým Zbrojovky do čtrnácti let a funguje i jako šéftrenér žáků. V prvoligovém mužstvu naskočí, pokud bude potřeba. „Vyčítat si svůj krok nebudu, takhle jsem se rozhodl a stojím si za tím,“ říká Buchta. „Dokud jsem ale v lize, je fotbal na stejné úrovni s trénováním. Pak se uvidí, s fotbalem ještě končit nechci,“ dodává.

Jen o rok starší než Buchta je Miroslav Paul, který se v minulé sezoně se 27 góly stal v dresu Tasovic nejlepším střelcem fotbalové divize D. V létě jej zlákala nabídka stát se asistentem nového trenéra druholigového Znojma Jiřího Balcárka.

A Paul ji přijal. „Před třemi lety jsem si to postavil tak, že trenérská kariéra je pro mě důležitější než hráčská. Nic na tom nemění ani povedená sezona v Tasovicích. Chci se dál zdokonalovat v trenérské profesi. Přišla nabídka, která se neodmítá, zvlášť v mém věku. Je to zkušenost a výzva do budoucna,“ tvrdí s tím, že v Tasovicích na pozici útočníka dál pokračuje.

Premiéra v Anglii
Radek Buchta vedl tým Zbrojovky do čtrnácti let úplně poprvé na turnaji v Liverpoolu. Omlazený výběr, pro jehož hráče se mnohdy jednalo o první zkušenost s hrou na velkém hřišti, na červencovém turnaji pětkrát prohrál.

Paul skočil k mužům po třech letech u mládeže, kde většina sportovců s trénováním začíná. Například ve Volejbalu Brno ji aktuálně budou trénovat blokař Martin Klapal a nahrávač Ondřej Boula. „Do tréninku mládeže ale zapojujeme všechny hráče,“ potvrzuje předseda představenstva Martin Gerža.

Podněty k zapojení do trenérské činnosti ovšem u brněnských volejbalistů vychází převážně od vedení klubu. Jedná se také o cestu, jak řešit nedostatek mládežnických koučů. „Je to ale spíš řešení kvantity. Nejsem přesvědčený, že každý dobrý hráč bude dobrý trenér,“ míní Gerža.

Buchta se ovšem na svoji novou roli delší dobu připravoval. Má za sebou studium na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně, díky němuž získal i trenérskou licenci A. „Do budoucna chci vystudovat i profilicenci. Můj cíl je posunout se jako trenér do mužského fotbalu,“ netají Buchta.

Nebojí se ani práce s mladíky v „kritickém“ věku. „Klukům začíná puberta, ale těším se i na to, že jim můžu nějak formovat osobnost a dát jim něco do života. I tohle k trenéřině bezesporu patří,“ usmívá se Buchta, který dosud v první lize nasbíral 65 startů.

Martin Nečas.
Nečas podepsal s Carolinou smlouvu. Je to půlka snu, říká