Dokončil jej na šestém místě. Lépe v posledních sezonách dopadl pouze Tomáš Bábek, který byl před třemi lety v kolumbijské Cali třetí. „Pavel vyčnívá především časem v kvalifikaci. Kam až moje paměť sahá, si nevybavuju, že ji někdo z českých závodníků jel na dvě stě padesát metrů dlouhém dřevěném oválu rychleji," sdělil hlavní kouč brněnské Dukly Svatopluk Buchta.

Pravda. Zatímco Bábek před třemi lety zvládl kvalifikaci za 10,550 sekundy, Kelemen vystřihl v osobním rekordu výkon 10,281. „Měl jsem sílu, jelo mi to, závod se povedl," těšilo jedenadvacetiletého borce Dukly.

Kelemen zažil hektickou osmifinálovou jízdu s Britem Philipem Hindesem. Ta se dvakrát opakovala. „Nejdřív jsem přemýšlel nad taktikou, jel pomalu a v zatáčce jsem lehl. Napodruhé mi zavřel cestu, loktovali jsme se, až se mu vysvlékla galuska a spadl. Až napotřetí jsem ho porazil," usmíval se Kelemen.

Ve čtvrtfinále ve dvou jízdách nestačil na pozdějšího vítěze Stefana Boettichera z Německa. „Byl úplně někde jinde," doplnil český jezdec.

Kelemen se dráhové cyklistice věnuje něco málo přes rok, kdy prchl od bikrosu. A už vyhrál anketu o nejlepšího dráhaře roku. Jeho jméno stále častěji skloňují i média. „Talent má a pořád roste. Kde se zastaví, si netroufám říct, ale vidí před sebou medaile a ví, že k nim vede cesta jen přes pořádnou dřinu. Pokud vydrží, čekají ho velké úspěchy. Snažíme se tak na něj působit a zatím si nevšímám, že létá někde ve hvězdách. Pevně doufám, že zůstane pořád stejný," pronesl Buchta.

Ve skotském Glasgow se blýskl i Adam Ptáčník, který skončil osmý v keirinu. V týmovém sprintu s Tomášem Bábkem obsadilo brněnské trio osmou příčku.