Gaultier je squashová superstar, mistr světa a nyní vládne tomuto sportu. Před několika týdny si však poranil kotník, a tak nemohl odjet na tour do USA. Hráč, který je ve Francii velice známý, se tak musel připravovat v České republice. „Občas tu měl někoho ze zahraničí, ale když tady nikdo nebyl, zavolal mi a vytáhl mě na trénink,“ popisoval Švec, trojka na domácím žebříčku.

Memoriál Jany Kosinkové v Hradci Králové
Finále mužů: Martin Švec - Ondřej Uherka 3:2 (-8, -4, 8, 9, 3),
o třetí místo: Petr Martin - Michal Jadrníček 3:0 (7, 11, 3).

Strahov - finále žen: Zuzana Kubáňová - Olga Kolářová 3:0 (8, 5, 2),
o třetí místo: Natálie Babjuková - Hana Vavříková 3:1 (7, -7, 2, 6)

S českým squashistou se Gaultier v kurtu věnoval různým herním cvičením. „Už všechno umí, nemá se co učit. Jedeme třeba nekonečné výměny s dvěma odskoky a podobné hry. Je to neskutečně náročné,“ povídal Švec.

O Gaultierovi se říká, že má až nadlidský pohyb, mrštnost. Zakončit proti němu je skoro nemožné. Pomáhá mu také velmi dobrá předvídavost. „Když si myslíte, že jste poslali finální úder, už tam stojí předem a rozebere vás. I když na kurtu se mnou napůl kulhal, má pohyb lepší než devadesát procent hráčů na světě,“ pozoroval s úžasem Švec, nadějný český squashista.

Na srandičky s ním je však dobré zapomenout, v kurtu je Gaultier extra soustředný. „Skoro vůbec nemluví, nemá slitování,“ doplnil Švec, kterému se o víkendu dařilo.

Ve finále domácího áčkového turnaje v Hradci Králové otočil nepříznivý stav z 0:2 na sety proti Ondřeji Uherkovi. „Potěšilo mě to. Moc jsem s tím už nepočítal, hru jsem ale zjednodušil, soustředil na základy a s body přišlo sebevědomí,“ řekl Švec.

Tréninky se světovým šampionem mu výrazně pomohly. „Je to opravdu jiná rychlost, přišlo mi, že mám víc času na rozhodování. To s Gaultierem je to obrovská makačka,“ dodal Švec.

V letošní sezoně má Švec dva hlavní cíle. Zaprvé dostat se do nejlepší stovky na žebříčku PSA. K tomu mu mají dopomoct úspěchy na turnajích v zahraničí. „Když se to povede, do konce roku už bych mohl ve stovce být,“ doplnil hráč brněnské Viktorie.

A druhý cíl je vybojovat titul na republikovém šampionátu v březnu.