„Musíme si toho vážit, nepoštěstí se to jen tak někomu, míst moc není. Je to dané asi i tím, že na brněnskou Velkou cenu chodí hodně diváků,“ přemítá Jiří Mrkývka starší, bývalý výborný brněnský jezdec v šampionátu superbiků.

Abraham se do nejsledovanějšího seriálu vrací po roční odmlce, kdy si vyzkoušel šampionát superbiků. Touží vylepšit dojem z posledních sezon, kdy se mu nedařilo. „Jsem na start hrozně natěšený, zároveň však i trochu nervózní. Několik let bylo špatných a teď mám velkou šanci udělat zase dobrý výsledek,“ vyhlíží sedmadvacetiletý jezdec španělského týmu Aspar.

Vyhlídky nemá Abraham vůbec špatné. Na svém oblíbeném motocyklu Ducati při předsezonních testech zajížděl slušné výsledky, které mu dávají naději na umístění do patnáctého místa a body. „Jsem na něj hodně zvědavý. Při testech mě dost příjemně překvapil a věřím, že se mu tak povede i v sezoně. Ducati mu vždy seděla,“ podotýká další brněnský jezdec Ondřej Ježek, který už má letos za sebou vysněnou premiéru v superbikách.

Loni do třídy Moto3 vyráželi na startu sezony dva čeští jezdci, Karel Hanika však posléze o místo v elitním seriálu přišel a angažmá v něm nenašel ani letos. Nejslabší kubaturu tak pojede jen stálice Kornfeil.

V uplynulé sezoně dosáhl svého maxima. Nasbíral 112 bodů, v Moto3 skončil osmý a stejně jako o rok dřív se probojoval na stupně vítězů. Přesto po sezoně změnil barvy a bude jezdit za tým Prüstl GP Peugeot Motorcycles. „Je to nové dobrodružství. Opět nový tým, noví lidé a nová technika. Myslím si, že jsem neudělal chybu, a jsem rád, že jsem přestoupil. Ve starém týmu už nešlo pokračovat, necítil jsem tam potřebný tah na branku,“ povídá třiadvacetiletý jezdec z Rohatce na Hodonínsku. V posledních testech před startem sezony byl jedenáctý, na předešlých v Jerezu ale zajel čtvrtý čas.

Dramatické momenty opět slibuje nejsilnější třída MotoGP, ve které se přes zimu odehrála spousta změn. „Jorge Lorenzo se podle mého přestupem k Ducati odstřihl od možností bojů o elitní trojku. To pro něj podle mého není možné. Jinak je to velmi zajímavě poskládané,“ říká Abraham.

Startuje MS
Čeští jezdci v mistrovství světa silničních motocyklů:
KAREL ABRAHAM (27 let, Brno)Třída: MotoGP
Stáj/motocykl: Aspar Team/Ducati
Počet sezon v MS: 11 (debut 2005)
Odjeté závody: 159
 
JAKUB KORNFEIL (23 let, Rohatec)Třída: Moto3
Stáj/motocykl: Peugeot MC Saxoprint/Peugeot
Počet sezon v MS: 8 (debut 2009)
Odjeté závody: 127

DŮLEŽITÁ DATANeděle – první závod sezony v Kataru
6. srpna – brněnská Grand Prix
12. listopadu – poslední podnik ve Valencii