„Spolek bude garantem transparentního hospodaření Grand Prix. Naplnil se tím další bod dohody mezi ministryní Kateřinou Valachovou a šéfem promotéra Velké ceny, tedy společností Dorna Sports," konstatoval hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Valachová se tehdy s Dornou dohodla i na pokračování šampionátu v Brně i v dalších letech.

Pořádání Grand Prix se tak v příštích letech ocitne pod veřejnou kontrolou. A to včetně výběrových řízení na dodavatele služeb, jako třeba pronájmu okruhu či sportovního a technického zázemí.

Ve snaze poskytnout dotaci Velké ceně se stát i kraj od loňska potýkal s tím, že ji není možné vyplatit Automotodromu jako soukromé pořádající společnosti. Jednalo by se o nedovolenou veřejnou podporu a navíc má Automotodrom velké dluhy, Dorně dluží 110 milionů korun za takzvaný zalistovací poplatek za loňskou a letošní Velkou cenu.

I proto se přistoupilo k založení spolku. „Důležité ale bude, jak konkrétně bude spolek fungovat a jakým způsobem pořádání Velké ceny zajistí," upozornil mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.